Gironella apuja l'IPC a la majoria de tributs i un 5% a les escombraries

L'Ajuntament aplica l'augment del 3,5% a diverses taxes i impostos, amb penalització per a les famílies que gastin aigua en excés

Cubells de la recollida porta a porta

Cubells de la recollida porta a porta / Arxiu particular

L'Ajuntament de Gironella apujarà el rebut de les escombraries domèstiques un 5%. Els ciutadans passaran de pagar els 128,50 euros d'aquest any, a pagar-ne 134,95 l'any que ve. És una taxa 11 euros més barata que a la resta de poblacions del Berguedà, sense comptar Puig-reig. Gironella i Puig-reig són els dos únics pobres de la comarca que gestionen la recollida de deixalles porta a porta a nivell municipal, ja que a la resta de municipis té la competència el Consell del Berguedà. Al ple d'aquest dimecres a l'ens comarcal s'ha d'aprovar l'augment del 5% que recaurà als ciutadans i el 5% addicional que assumiran els ajuntaments.

L'Ajuntament de Gironella ha aprovat per ple aquest dimarts les noves ordenances fiscals. Se n'han revisat 23, moltes de les quals feia anys que no es tocaven, i la majoria s'apugen el 3,5% corresponent a l'IPC, com per exemple l'impost de l'IBI, el de vehicles o el de terrasses, entre d'altres. L'alcalde i regidor d’Hisenda, David Font, va apuntar que el cost de molts productes i serveis ha crescut de manera considerable i "hem hagut de fer molts esforços per intentar quadrar el pressupost municipal minimitzant els increments a la ciutadania". Va afegir que "s’actualitzen a fons la major part d’ordenances fiscals per adequar-les a les realitats actuals i evitar una pujada més brusca i sobtada en un futur".

El rebut de les escombraries

La taxa d'escombraries incrementa més per fer front als costos, segons ha argumentat a Regió7 l'alcalde, David Font: "Ho hem d'augmentar un 5% perquè tenim nou cànon de residus i se'ns apuja la taxa d'entrada a l'abocador". En aquest sentit, ha explicat que calcula que l'any que ve hauran de pagar 33.000 euros addicionals per portar els residus a l'abocador comarcal de Font Ollera i que l'Ajuntament assumirà un 40% del cost perquè l'increment no hagi de repercutir a la ciutadania.

El rebut de l'aigua

Gironella també apujarà la taxa de subministrament d'aigua. L'any que ve, els trams de consum augmentaran un 3,5%, i hi haurà una penalització d'entre el 20% i el 50% per a les famílies que facin un consum més intensiu d'aigua i gastin més de 15.000 litres d'aigua per trimestre (15 metres cúbics). L'alcalde, David Font, ha comentat que amb el context actual de sequera, "pensem que cal ser responsable de no fer un mal ús de l'aigua, per això la gent que s'accedeixi pagarà més. El percentatge traduït a números serien entre 2 i 3 euros per trimestre".

Activitats empresarials

A l’ordenança derivada de tramitacions per activitats empresarials s’ha afegit un epígraf per facilitar l’obertura de negocis temporals de menys de sis mesos, el què s’anomena pop-up stores, o garantir que foodtrucks i atraccions passin pel procés d’autorització amb una taxa reduïda respecte als negocis amb instal·lació fixa.

Prestació de serveis a la piscina

També s’han actualitzat els preus de la piscina municipal, "un espai de qualitat i que en guanyarà més amb el nou edifici de serveis, i que feia 5 anys que estaven congelats", ha dit Font. S'apujaran un 5% els abonaments de temporada, un 10% els de 15 dies i un 15% les entrades diàries, mantenint la possibilitat de bonificar el 50% per decret d’alcaldia davant onades de calor extrema i totes les bonificacions ja existents. 

Puig-reig, pendent de les noves ordenances

L’Ajuntament de Puig-reig té pendent l’aprovació de les ordenances fiscals. El govern de Junts encara no ha definit els increments dels tributs. Pel que fa a la taxa d'escombraries, l’alcaldessa, Eva Serra, ha admès que «l'haurem d'apujar, i segurament serà en la mateixa línia que Gironella, però ho hem de concretar». L’equip de govern té previst plantejar i aprovar la proposta en un ple extraordinari a principis de novembre.