Els ajuntaments del Berguedà assumeixen part del cost de la brossa per no carregar-ho tot als ciutadans

El sistema genera un dèficit d'1 milió d'euros, que amb aportacions dels municipis i del Consell quedarà en 400.000 euros

Votació al consell d'alcaldies d'aquest dilluns a Avià

Votació al consell d'alcaldies d'aquest dilluns a Avià / CCB

Redacció

El Consell d’alcaldies del Berguedà ha aprovat la proposta del Consell comarcal perquè els veïns de la comarca paguin un 5% més en el rebut de la recollida de deixalles del 2024 i que els ajuntaments n'assumeixin del seu pressupost un altre 5%. L'increment total del cost del servei suposa un 10% respecte de l'import d'aquest any i aquest tribut ha de tenir sempre un balanç equilibrat entre despeses i ingressos. El consell d’alcaldies s’ha celebrat aquest dilluns a Avià ha adoptat l'acord amb 17 vots a favor, 7 en contra i 2 abstencions. Hi han assistit 26 alcaldes dels 31 de la comarca. El Consell Comarcal també assumirà 300.000 euros del cost global. Tot i aquest repartiment de costos, el servei continua generant dèficit. Menor. És cert, però deixa el curs en negatiu.

El preu del rebut domèstic pel 2024 serà de 145,95 euros. Aquest 2023, el preu del rebut és de 139 euros. L’augment, aquest 5% anunciat, serà de 6,95 euros per habitatge. Si els ajuntaments no aportessin un 5% i el Consell Comarcal del Berguedà 300.000 euros més, el rebut costaria 152,90 euros, ja que l’increment seria del 10%.

Ara, aquesta proposta es debatrà al ple del Consell comarcal del Berguedà, que és qui té competència legal sobre la taxa. La sessió se celebra el pròxim dimecres, 25 d’octubre.  Els ajuntaments que participen d'aquest servei comarcal hauran de comptar aquests preus en els seus pressupostos.

Que els ajuntaments assumeixin una part del cost de la prestació del servei és una de les mesures que proposa el govern de l’executiu comarcal per reduir el dèficit del sistema de recollida de residus que és d’1 milió d’euros anual. El cost anual total per prestar aquest servei és 6 milions d’euros.

La proposta que el govern comarcal portarà a l’aprovació del ple d’aquest dimecres, preveu un increment del 5% del rebut de les deixalles que pagaran els ciutadans de 29 dels 31 municipis del Berguedà. Gironella i Puig-reig no comparteixen el servei i aproven les taxes segons els comptes dels seus municipis.

L’altre 5% l’aportaran els ajuntaments, que ha hagut de buscar arguments legals per assumir aquesta part. En el proper pressupost, tots aquests consistoris faran figurar a través d’un epígraf pel qual pagaran pels edificis de serveis municipals que generin deixalles i també en funció del nombre d’habitants. Aquest concepte suposarà uns ingressos de més de 150.000 euros pel 2024.

Per la seva banda, el Consell Comarcal hi aportarà 300.000 euros. Amb aquest conjunt de mesures es preveu poder reduir 600.000 euros el dèficit, que quedarà en 400. 000 euros.

La proposta també preveu que els preus públics d’entrada de residus a l’abocador comarcal s’augmenti un 47% per aquells municipis no adherits, Puig-reig i Gironella; que el preu per abocar residus industrials assimilables incrementi un 116% i que el preu per abocaments de municipis d’altres comarques, com la Cerdanya, s’incrementarà un 30%.

Aquestes mesures s’han previst pel 2024 i a partir d’aquí es tornarà a posar damunt la taula quin sistema utilitzar de cara el 2025.