Bagà apujarà al voltant del 15% l'IBI i un 5% l'impost de vehicles

L’alcalde, Lluís Casas (PSC), atribueix els augments a una mesura del pla financer de l’Ajuntament, «amb un pressupost que no s’ajusta a la realitat»

Ple d’ordenances fiscals, la setmana passada a Bagà

Ple d’ordenances fiscals, la setmana passada a Bagà / Ajuntament de Bagà

Bagà incrementarà al voltant del 15% l’IBI i un 5% l’impost de vehicles de cara al 2024. La resta de taxes i impostos s’apujaran en un percentatge menor, la majoria d’acord amb l’augment de l’IPC, per compensar la inflació.

L’alcalde de Bagà, el socialista Lluís Casas, admet que l’augment de l’IBI (Impost sobre Béns Immobles) és significatiu, però argumenta que, d’una banda, no s’havia apujat des de feia 15 anys; i, d’altra banda, és una mesura del pla financer de l’Ajuntament de Bagà.

Segons ha concretat Casas a Regió7, a pràcticament el 80% dels habitatges de Bagà se’ls apujarà l’IBI un màxim de 100 euros l’any, i per al 20% restant l’increment serà d’entre 100 i 200 euros anuals.

Lluís Casas reconeix que serà un cost més alt per a les famílies i que «ha estat una decisió difícil per part de l’equip de govern», però ha volgut deixar clar que «si no prenem aquest tipus de decisions, hauríem de començar a retallar serveis, i això és el que no volem fer».

El govern de Bagà (PSC), que va accedir al càrrec el juny, treballa per millorar la situació econòmica del consistori. Segons ha explicat Lluís Casas, «reduirem despesa supèrflua que tenim, aprofitarem un pàrquing públic desaprofitat per posar places a lloguer, traurem més rendiment econòmic de la pista de pàdel, i actualitzarem les taxes i impostos».

L’augment de l’IBI es va aprovar amb els vots favorables dels regidors del govern (PSC) i Bagà Endavant, a l’oposició, també hi va votar a favor. ERC (amb l’anterior alcalde, Joan Oña, al capdavant) va votar-hi en contra. En la votació de la resta d’ordenances, els republicans es van abstenir o van votar-hi a favor.

Pla financer

L’alcalde de Bagà ha assenyalat que el pla econòmic financer respon a poder fer front a les despeses, ja que «el pressupost que ens vam trobar quan vam entrar a l’Ajuntament fa uns mesos no s’ajusta a la realitat», ha dit.

Ha argumentat que, al mes de juny ja s’havien exhaurit algunes partides previstes per tot l’any: «Per exemple, el manteniment de l’enllumenat es va pressupostar en 12.000 euros i avui dia ja superem els 60.000. Ens hem trobat partides molt desfasades, i hem hagut de tibar de romanent».