Una finca de Viver acollirà la trentena de cavalls de la Fundació Miranda que han de marxar del Pla l’Orri

L'entitat, que treballa amb equins maltractats o abandonats que pasturen en llibertat, ha trobat espais alternatius al baix Berguedà

Es farà una transhumància d'emergència amb persones voluntàries els dies 24, 25 i 26 de novembre

Cavalls al Pla de l'Orri, a la Serra del Catllaràs

Cavalls al Pla de l'Orri, a la Serra del Catllaràs / Fundació Miranda

Els 33 cavalls que la Fundació Miranda té al Pla de l'Orri, a l'alt Berguedà, i que han de marxar per l'arribada del fred, ja tenen alternativa. Es traslladaran a finques de Viver i Serrateix, al baix Berguedà. Després de mesos de cerca, "hem aconseguit un espai d'hivern per als cavalls", ha comentat la presidenta de la fundació, Rosa Galindo.

La setmana que ve, els dies 24, 25 i 26 de novembre es farà una transhumància d'emergència. La Fundació Miranda ha organitzat a contrarellotge un recorregut a peu amb deu persones voluntàries per acompanyar els cavalls cap a noves pastures. Viure a 1.750 metres d'altitud al Pla de l'Orri (Serra del Catllaràs) "a l'hivern no és sostenible amb els animals", ha remarcat Rosa Galindo.

El trasllat es farà en tres etapes d'uns 25 quilòmetres diaris, aproximadament. Se sortirà del Pla de l'Orri (a la Serra del Catllaràs i terme de Castell de l’Areny), es passarà per Borredà, la Quar, Olvan, Gironella, Puig-reig i fins al municipi de Viver i Serrateix.

La Fundació Miranda recupera cavalls maltractats o abandonats i els facilita la vida en llibertat, contribuint a una tasca social i educativa amb activitats amb diferents col·lectius, i a una tasca de conservació del territori, ja que aquests animals milloren els espais naturals per on es mouen. Actualment, la fundació té uns vuitanta cavalls repartits en tres espais diferents, que són el Pla de l’Orri; al parc del Garraf; i a Arsèguel (Alt Urgell).

Rosa Galindo ha explicat a Regió7 que d'entrada, els cavalls s'establiran en una finca de Viver "en un tancat perimetral de 20 hectàrees, però d'aquí a tres setmanes els hem de poder donar accés a un mínim de 200 hectàrees". Ha lamentat que no rebin cap mena d'ajuda econòmica per poder fer els tancats per a les pastures: "No tenim diners per pagar material ni mà d'obra. No rebem cap línia d'ajut del departament d'Acció Climàtica de la Generalitat. Estem fent captació de recursos econòmics amb campanyes i xarxes socials, i crides urgents de voluntariat per executar els treballs".

La intenció és que al llarg de l'hivern passin per altres tres finques forestals de Serrateix i de la zona d'Avià, que són del mateix propietari que la de Viver. "Es tracta d'una propietat forestal que ningú vol pasturar perquè no és una pastura fàcil per a una ramaderia productiva de carn, però si adequada per a la salut i el benestar dels nostres cavalls", ha comentat.

A més, segons Galindo, "l'espai té la força d'una propietat que vol millorar l'ecosistema i fer prevenció d'incendis, fet que s'aconsegueix amb la pastura dels cavalls, a banda del seu benestar". Aquesta és finalitat de la Fundació Miranda: "Tenim un gran compromís amb aquests animals, gràcies a la implicació del voluntariat. Però no tenim el suport necessari de les administracions, com a ramaderes del tercer sector estem soles, fent una feina imprescindible per acollir cavalls que no vol ningú (amb un augment important d'abandonaments) i que tenen un impacte molt positiu per a la conservació de la natura", ha assenyalat Rosa Galindo.