Sant Jaume de Frontanyà negocia un acord amb el bisbat per obrir un restaurant a la rectoria vella

L’Ajuntament vol recuperar la restauració i fa els tràmits amb el Bisbat de Solsona per tenir la cessió en règim de lloguer de l'edifici, rehabilitar-lo i atorgar una concessió amb habitatge inclòs

Edifici de la rectoria vella que es vol habilitar com a bar-restaurant

Edifici de la rectoria vella que es vol habilitar com a bar-restaurant / Ajuntament de Sant Jaume de Frontanyà

L’Ajuntament de Sant Jaume de Frontanyà fa els primers passos perquè aquesta petita població de l’alt Berguedà, de 31 habitants, torni a tenir bar-restaurant al poble. Fa deu anys n’hi havia tres i botiga, però des que el 2020 va tancar l'últim no hi ha cap d’aquests establiments. Per això, l’equip de govern negocia un acord amb el Bisbat de Solsona per habilitar un restaurant a la rectoria vella.

Per a l’alcalde, Manel Anselmo (PSC), aquest projecte és una prioritat del mandat perquè és un negoci que es troba a faltar: «Els nombrosos visitants que tenim al poble han de marxar sense poder fer parada i fonda a Sant Jaume, després que els restaurants anessin tancant progressivament per la jubilació dels titulars», ha remarcat a Regió7. 

El poble és un reclam pel paisatge i l’entorn, pel nucli urbà configurat per una vintena d’edificacions molt ben preservades amb una plaça central que presideix l’Ajuntament, i amb l’església de l’antic monestir com una de les més emblemàtiques del romànic català. A tocar de l’església hi ha la rectoria vella, un habitatge buit des de fa uns anys, que és propietat del Bisbat de Solsona. Un espai «ideal per convertir-lo en restaurant», segons ha apuntat l’alcalde: «Permet habilitar la planta baixa com a bar-restaurant i la primera planta com a habitatge». 

Proposta a la taula del Bisbat

Amb aquesta idea, el govern de Sant Jaume de Frontanyà va iniciar fa uns mesos les converses amb el Bisbat de Solsona i tot apunta que hi podria haver un acord de cessió de l’habitatge en règim de lloguer. «El bisbe, Francesc Conesa, va deixar clar que no ens vendrien l’edifici, però no va veure malament la fórmula de cessió en règim de lloguer». Falta tancar l’acord, «que esperem que pugui ser aviat», ha dit l’alcalde.

Si la resposta del Bisbat és favorable, l’Ajuntament de Sant Jaume de Frontanyà disposarà de la clau de l’habitatge per avaluar-lo per dintre i determinar quines obres de rehabilitació i condicionament cal fer-hi. De moment, «no sabem l’abast de la inversió». L’alcalde ha explicat que primer demanaran ajuda tècnica i jurídica a la Diputació de Barcelona per redactar el projecte; i després, ajuda econòmica per fer-lo realitat. «Estem davant d’una gran obra i necessitarem la implicació de la Diputació o de la Generalitat», ha assenyalat Manel Anselmo.

Concessió amb habitatge

L’objectiu de l’Ajuntament de Sant Jaume de Frontanyà és que abans d’acabar aquest mandat 2023-2027 el projecte pugui ser una realitat i Sant Jaume torni a tenir bar-restaurant.

La concessió inclourà habitatge per a la parella o la família que es vulgui fer càrrec del negoci, tal com ha destacat l’alcalde: «Ho farem atractiu perquè hi hagi interès per venir a viure a Sant Jaume de Frontanyà i portar el bar-restaurant del poble». A més, es valorarà, que també puguin fer de guies turístics de l’església.

Subscriu-te per seguir llegint