L'Ajuntament de Cercs apujarà un 45% la factura de l’aigua en dos anys

Junts, a l'oposició al consistori, lamenta "la manca de gestió que ha portat a un fort augment del preu de l'aigua"

Cercs apujarà el 50% el cost del servei de l'aigua per als pròxims dos anys

Cercs apujarà el 50% el cost del servei de l'aigua per als pròxims dos anys / Pixabay

Cercs apujarà un 45% la factura de l'aigua en dos anys. Segons ha explicat a Regió7 el regidor de Servei, Jordi Riera, s'aplicarà un augment del 27% el 2024 i un 18% el 2025. Aquesta és la decisió que ha pres l'equip de govern de Cercs (Som Cercs i ERC) després d'un estudi de costos que reflectia la necessitat d'apujar la factura un 56%. Segons el regidor Jordi Riera, "vam pactar una reducció per no fer pagar tant a la ciutadania i fer-ho en dos anys perquè no fos un augment tan dràstic".

Junts, principal grup a l'oposició al consistori i partit que va governar fins al juny d'enguany, critica en un comunicat el "fort augment del preu de l'aigua -que ells situen en el 49,99%- i la manca de gestió de l'actual govern". Els regidors de junts exposen que "el contracte de concessió del servei municipal, formalitzat el 20 de novembre de 2017, preveia a la clàusula setena una vigència de cinc anys prorrogable per períodes d’un any i fins a un màxim de cinc. L’any 2022 es va formalitzar una primera pròrroga d’un any sense cap tipus d’increment tot garantint l’equilibri econòmic del servei", apunten. Jordi Riera respon a les declaracions de Junts assegurant que "la licitació del 2017 es va fer a raó d'uns preus del 2012 que han quedat desfasats".

Junts argumenta una "manca de gestió, esgotant perillosament els terminis administratius i amb un pèssim resultat negociador". A més, lamenten que "l’empresa concessionària del servei municipal deixi d’aportar 16.000 euros (en dos anys) al fons de reposició que hauria de garantir el manteniment i millora de la xarxa de subministrament i, per tant, aquest cost haurà de ser, amb tota probabilitat assumida pel consistori". En aquest sentit, el regidor Jordi Riera ha matisat que l'empresa concessionària del servei, Agbar, aportava anualment 18.000 euros i ara n'aportarà 10.000 cada any, ja que "l'Ajuntament de Cercs farà les aportacions econòmiques que siguin necessàries si hi hagués avaries que superessin aquest cost".

Junts es pregunta, "com és possible que un servei que ha estat viable fins al juny, en cinc mesos hagi passat a un desequilibri econòmic, que l’empresa taxa en un 56,72% i amb les negociacions de l’equip de govern es fixa en un 49,99%? On són les memòries i els informes econòmics que contrasten aquesta informació i ens donen seguretat jurídica per acceptar aquest increment de preu?". Remarquen que han sol·licitat expedients administratius "per poder estudiar amb deteniment la documentació que sustenta l’increment, i no descartem realitzar totes les accions legals que estiguin a les nostres mans per revertir la situació".

L'augment es va aprovar per unanimitat de tots els grups en un ple extraordinari a l'Ajuntament de Cercs. Segons Junts, "com a principal grup de l’oposició, amb una pròrroga vençuda i sense alternativa sobre la taula que garantís el subministrament d’aigua als veïns i veïnes de Cercs ens vàrem veure amb l’obligació d’acceptar la pròrroga plantejada de dos anys i la ratificació del decret d’alcaldia on s’aprovaven els increments de preus".

El regidor de Serveis, Jordi Riera, ha afegit que hi haurà una tarifa social, és a dir un preu més econòmic del rebut del servei de l'aigua per a les famílies amb risc d'exclusió social. S'hi podran acollir amb els informes corresponents dels Serveis Socials.