Els Reis Mags recullen el carbó a les mines de Sant Corneli, a Cercs

La plaça del Museu de les Mines s'ha omplert aquest diumenge de famílies amb infants per veure Melcior, Gaspar i Baltasar

Els Reis de l’Orient han fet parada aquest diumenge al Museu de les Mines de Cercs, a la colònia minera de Sant Corneli, per recollir carbó de l’interior de la galeria de Sant Romà. El carbó berguedà els serveix per repartir la nit de Reis entre aquells infants que no han fet massa bondat. 

La visita de Melcior, Gaspar i Baltasar atrau cada any nombroses famílies amb nens i nenes que no es volen perdre un primer contacte privilegiat amb els Reis Mags dies abans de les tradicionals cavalcades del 5 de gener.

Els assistents han rebut amb aplaudiments els Reis Mags i els seus patges, que han arribat acompanyats de la quarantena de membres de la Banda de Cornetes i Tambors de Sant Jordi de Cercs. Seguidament, l'alcalde de Cercs, Urbici Malagarriga, els ha fet entrega de la clau màgica que obre les cases per a quan hagin de deixar els paquets als infants i ha donat pas a la intervenció de Baltasar. El rei negre, en nom de tota la comitiva reial, s'ha dirigit als més petits donant-los uns consells: "heu d'estudiar de valent, menjar peix i verdura, no barallar-vos amb els germans i fer cas als pares". També els ha demanat que tinguin presents els valors de compartir i ajudar.

Tot seguit, els Reis de l'Orient i els seus patges s'han enfilat al trenet que entra a l’interior de la mina Sant Romà de la colònia minera de Sant Corneli, d'on n'han sortit carregats de caixes amb carbó. Una bona comanda per complementar les tones de regals que repartiran la nit de Reis.

Nombrosos infants ja han aprofitat per entregar-los les cartes. La Juna, de 8 anys, exposava la seva llista de joguines al rei blanc, i entre altres coses li demanava un peluix i un Playmobil. Veïna de Guardiola de Berguedà, era la primera vegada que assistia a la visita dels Reis a Sant Corneli. Tant a ella com a la seva mare els ha «agradat molt». Era la tònica que es respirava a la plaça del Museu de les Mines, tant les famílies que acudien a l'acte per primera vegada com els que ja tenen la cita marcada al calendari de cada desembre. El Guifré, de 5 anys i de Berga, també ha fet la cua necessària per donar la carta als Reis. Content i emocionant, li ha explicat a Baltasar que li faria il·lusió el vaixell de la Patrulla Canina. S'ha obsequiat a tots els nens i nenes amb una bosseta de carbó, però de sucre.

Alba Boixader, directora del Museu de les Mines de Cercs, s'ha mostrat satisfeta de la bona resposta que té cada any la jornada de recollida del carbó per part dels Reis Mags: "Té molt bona acceptació del públic local, de Cercs i del Berguedà, però també de fora de la comarca". Famílies que aprofiten per veure els Reis, per visitar el Museu de les Mines i per pujar al trenet que s'endinsa a l'interior de la mina en un recorregut de 450 metres de galeria que permet reviure com era el treball dins la mina i descobrir els processos d'extracció del carbó durant els 150 anys d'activitat.

La iniciativa de rebre els Reis de l'Orient al Museu de les Mines de Cercs va sorgir fa uns vint anys de la mà del gerent, Ramon Artigas, i de Rosa Serra. Segons ha explicat Ramon Artigas, "sempre s'ha dit que si no et portes bé els Reis et duen carbó, doncs vam tenir la idea de convidar-los a venir a buscar el carbó a Sant Corneli com a preludi de les festes de Nadal. Des dels inicis la resposta va ser molt bona i amb els anys hem anat creixent".