El Berguedà dissenya un nou model per reforçar l’atenció a les persones

Les professionals de l'àrea de Drets Socials del Consell Comarcal fan sessions formatives de sensibilització i reflexió

Professionals de l'àrea de Drets Socials del Berguedà

Professionals de l'àrea de Drets Socials del Berguedà / CC Berguedà

Redacció

Les professionals dels serveis bàsics d’atenció i d’inclusió social del Berguedà dissenyen un nou model d’atenció social inclusiu i comunitari que tingui com a eix central les persones i les seves capacitats. La primera fase d’aquest procés, per part de l'àrea de Drets Socials del Consell Comarcal de Berguedà, durarà fins al mes d’abril i consisteix en sessions formatives, de sensibilització i de reflexió conjunta de les professionals de l’àrea sobre com reforçar i quin model d'atenció social implantar a la comarca.

L’objectiu és garantir la igualtat d’oportunitats i el dret a viure dignament, cobrint les necessitats personals i socials de les persones i afavorint el seu benestar i la integració en la comunitat, reforçant el seu poder i la seva autonomia, tal com estableix la Llei 12/2007 de serveis socials.

A més, el nou model vol promoure actituds i capacitats en les persones com a actors principals de la seva vida, prevenint el risc, compensant les mancances de suport social i econòmic i atenent les situacions de vulnerabilitat i de dependència, segons recull el Pla estratègic de Serveis Socials de Catalunya.

Per aconseguir aquests objectius, el nou model d’atenció social es basa en els següents principis:

  • Respectar l’autonomia personal i els vincles socials com a elements clau per generar oportunitats.
  • Reconèixer la diversitat i oferir respostes a mida, adaptades a les característiques i les circumstàncies de cada persona i grup.
  • Revisar les metodologies d’intervenció incorporant la inclusió i l’atenció comunitària, fomentant la participació, la corresponsabilitat i la cooperació entre els diferents agents socials.
  • Millorar la qualitat de l’atenció a les persones, des d’una perspectiva ètica, professional i humana.

Per tal de dur a terme aquest procés de canvi, el Consell Comarcal del Berguedà compta amb el suport de dues entitats especialitzades: Siena i Marges.

Siena és una associació del Bages que té com a missió fomentar l’envelliment actiu i l’autonomia de les persones mitjançant la sensibilització i la gestió de projectes. Amb una visió orientada a la participació en el canvi social i a la millora de la qualitat de vida de les persones.

Marges és una consultoria amb més de deu anys d’experiència acompanyant processos de canvi comunitari. Acompanyen a professionals i organitzacions que volen incorporar o reforçar l’orientació comunitària als seus projectes i serveis, tant en el seu model d’atenció com en el conjunt de l’organització.