Segueix-nos a les xarxes socials:

La vall d’Ora

La vall d’Ora

De Navès a Llinars, seguint el curs de l’aigua d’Ora

  • Època de l'any: des de la segona setmana de setembre fins a mitjan novembre.
  • Altitud: dels 600 als 1.300 metres.
  • Comarca: Solsonès i Berguedà.
  • Bolets més freqüents: pinetell, rovelló, llenega negra, camagroc, fredolic, llengua de bou blanca, cama de perdiu...  
  • Hàbitat: les pinasses, a les cotes més baixes, i el pi roig a l'estrat superior, són les dues espècies d’arbres dominants en aquest ecosistema calcari. En alguns sectors, les pinedes formen boscos mixtos amb l’alzina i el roure, que, sovint, juntament amb el boix, el ginebre i els bardissars..., creen un sotabosc força dens a les cotes més baixes i a les obagues.

El millor punt per accedir a la vall d’Ora és des de Navès, població del Solsonès que es troba al peu de la carretera C-26 entre Berga i Solsona. A dos quilòmetres del poble en direcció a Berga, i just abans de travessar el riu, trobarem a mà esquerra una pista asfaltada que remunta tota la vall. També tindrem la possibilitat d'endinsar-nos en aquest territori pel camí que va en direcció a Tentellatge. Aquesta pista surt del quilòmetre 125 de la mateixa C-26 i ofereix bones oportunitats per fer-hi una parada. Un altre accés –pel seu mal estat, només recomanat per a vehicles tot terreny– el trobem en el camí que comença just a l’altre costat del trencall de Llinars a la BV-4241, entre Berga i Sant Llorenç de Morunys. A prop del nucli de la Vall d’Ora surten dues pistes transitables que enllacen amb les masses forestals de la serra de Busa, zona molt coneguda i visitada pels boletaires.

Llenegues, pinetells, rovellons, fredolics... són algunes de les moltes espècies que hi podem trobar, fins i tot de forma abundant, si la climatologia ha estat la idònia. Tot i que afloren de manera generalitzada en tot aquest territori, si el que ens agrada és collir rovellons i pinetells, els millors racons els trobarem al nord del petit nucli de la Vall d’Ora. En boscos joves de pi roig, aclarits i nets de sotabosc. També podeu acostar-vos a alguna de les nombroses carenes. Si ben entrada la tardor el que voleu és collir llenegues i camagrocs, un bon lloc per començar són els boscos de pi roig i pinassa més meridionals, com les extenses obagues del serrat de Bonavista, que amaguen interessants boleteres per gaudir amb un xic de sort d'un dia memorable.

Prem per veure més contingut per a tu