És un animal o un humà? Polèmica en un zoo de la Xina per un vídeo d’un os que sembla una persona disfressada

Les imatges d'aquest exemplar d'os malai han omplert de dubtes les xarxes socials

Un os o un humà disfressat?

Un os o un humà disfressat? / CAPTURA

Redacció

És un os o un humà? Aquesta és la pregunta que s'han fet milers de persones a internet després de veure un os d'un zoo a la Xina saludant els visitants amb un comportament que recorda al d'una persona. En una era marcada per les "fake news" i la desinformació, la desconfiança ha portat a molts a posar en dubte que l'animal ho fos realment, generant una polèmica que ja ha quedat resolta.

Les imatges s'han viralitzat bàsicament perquè hi ha qui questiona que l'os sigui realment un animal. Molts pensen que és un humà disfressat. Ha sigut tan gran la repercussió del vídeo que el zoològic de Hangzhouon s’ha gravat l’escena, s’ha vist obligat a emetre un comunicat per aclarir que el protagonista de les imatges és un exemplar de l’espècie d’ossos malais. Es diu Àngela, i és un dels ossos més petits del món.

Entre els elements que més dubtes han despertat, a banda de la forma de socialitzar de l'animal, hi ha els plecs del darrere. Podrien semblar les arrugues d'una disfressa que no s'ajusta al cos de qui la porta, però una experta en aquest tipus d'animals ha relatat a la BBC que en realitat, els plecs «ajuden a protegir els ossos dels depredadors, ja els permeten donar la volta en la seva pròpia pell i defensar-se si un animal gran com un tigre els atrapa».

El comunicat del zoo

No és la primera vegada que un animal del zoo de Hangzhou es veu enmig d'una polèmica. Així ho confirma el comunicat emés pel recinte, on es recalca que «quan es tracta d’ossos, el primer que passa pel cap és una figura enorme i un poder sorprenent... Però no tots els ossos són gegants ni el perill personificat». En aquest sentit, l'Àngela és un exemplar més d'una espècie originària de les selves tropicals del sud-est asiàtic.

L'empresa ha esclarit que al text que amb les altes temperatures registrades en les darreres setmanes a la xina, "qualsevol persona amb una disfressa d’os sota la calor de l’estiu no duraria ni uns minuts abans de desmaiar-se». Tot i això, aquests arguments no convencen a tothom i encara deixa dubtes entre els més escèntrics. "Pot ser un os alienígena", deia un usuari. "Sembla totalment fals", conclou un altre.

L’os malai, en perill d’extinció

És l’espècie d’ossos més petita que es troba en l’actualitat i posseeix una longitud de no més d’1,5 metres i un pes aproximat de 25 a 65 quilograms. A diferència dels seus altres companys d’espècie, l’os malai no hiberna.

Segons els registres de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) aquesta espècie està en perill d’extinció. El seu inusual aspecte petit i el seu bonic pelatge negre són objecte de caça comercial. La seva carn la consumeixen els habitants al país asiàtic o els mateixos animals vius són venuts com a espècie exòtica en el mercat d’animals.

A més, la desforestació que arrasa el continent està provocant una pèrdua progressiva del seu hàbitat, fet que el situa en la llista de la UICN des de l’any 1978. El zoològic Hangzhou salvaguarda aquesta espècie, que presenta una reproducció molt lenta i necessita un mínim de 90 dies per prosperar.