‘Bone smashing’, la moda de donar-se cops de martell a la cara

A TikTok s'ha fet viral una pràctica que pot tenir conseqüències nefastes: des de la caiguda de les dents fins a la pèrdua de visió, passant per danys als nervis facials

Una ortopantomografia o radiografia panoràmica

Una ortopantomografia o radiografia panoràmica / ARXIU

Dins del món de les tendències actuals a les xarxes socials (trends) hi ha tot tipus de coses: des de coreografies al ritme de la cançó del moment fins al fet d'agafar un martell i colpejar-se a determinades zones de la cara per aconseguir modificar l'estructura de, per exemple, la mandíbula o els pòmuls. Aquesta última acció té un nom: bone smashing, que es la práctica de picar-se la cara amb martells, ampolles, aparells de massatges o altres objectes amb la voluntat de marcar determinats trets facials per motius estètics.

En un intent desesperat d'aconseguir assolir certs estàndards de bellesa, alguns joves són capaços de colpejar-se a ells mateixos per trencar-se els ossos dels pòmuls o la mandíbula i modificar-ne l'estructura òssia. TikTok és d'on ha sortit aquesta perillosa moda. A la plataforma hi ha diversos vídeos i tutorials de com fer-ho -suposadament- bé, i alguns d'ells tenen milions de visualitzacions. També hi ha el testimoni de persones que comparteixen el canvi físic que han experimentat seguint aquesta pràctica.

Els vídeos mostren com joves es donen cops a la mandíbula o als pòmuls per tal de modificar l'estructura òssia de la seva cara

@gino.benetti Empezó el bonesmashing para mí (me encontré el martillo en la caja de herramientas de mi casa) 🗿🔨✨#fyp #paratii #looksmaxing #looksmax #bonesmashing #trendyyy #foryou #mewing ♬ ecstacy - slowed - SUICIDAL-IDOL

És efectiva aquesta pràctica?

Segons Abel Garcia Garcia, cap del Servei de Cirurgia Maxilofacial de l'Hospital Provincial de Conxo i catedràtic de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de Santiago de Compostela, per ser efectiva i veure resultats, has d'estar donant-te cops als ossos, fins que apareguin hematomes per sota el periosti (membrana que recobreix els ossos). Abel Garcia explica que, per tal d'arribar a aconseguir això, ens hem d'arribar a fer molt de mal.

"Aconseguir que aquests hematomes s'organitzin i es transformin en os ja és una altra història. Quan hi ha una fractura, al voltant del focus d'aquesta es forma un hematoma que es transforma en os, anomenat call de fractura. Aquesta protuberància es va remodelant a mesura que passa el temps i torna a quedar com estava. És com si la naturalesa tingués programat que l'os en aquest lloc ha de ser d'una forma determinada", explica el doctor. Això té com a conseqüència que, tot i que pugui semblar que hi ha resultats durant un temps, finalment els ossos recuperarran la forma original.

Tot i semblar que hi hagin resultats visibles durant una temporada, finalment, l'os es recuperarà i tornarem a tenir el nostre aspecte normal.

Quins riscos té practicar 'bone smashing'?

Donar-se cops a la cara amb objectes per trencar-nos els ossos és una bogeria. Primer de tot, ens podem fer molt de mal a la mandíbula: dents, boca, etc. Perjudicant la nostra qualitat de vida i no podent menjar correctament, per exemple. Un altre punt on podem fer-nos mal, són els ulls. Si ens donem un cop aquí, podem perdre'ls i quedar-nos cecs, segons el doctor Abel. Així doncs, val la pena?

A més, la cara té un munt de terminacions nervioses, les quals es troben darrere els ossos. Donar un cop, pot provocar una lesió irreversible i perdre la sensibilitat de diverses parts de la cara, per exemple.

El perill de TikTok

La xarxa social de referència dels joves espanyols pot portar greus conseqüències per a la seva salut mental i física. Els continguts que es viralitzen, la majoria de vegades, són continguts molt perjudicials per a ells o per a qualsevol ésser humà: odi, dolor, ràbia, sexualització, etc. La veritat és que és un canal on també pots trobar balls "més inofensius" o contingut més seriós o intel·lectual, però la majoria d'ell és contingut brossa.  

Segons l'informe de 'Qustodio, De Alpha a Zeta, educant a generacions digitals', els joves dediquen quasi 400 minuts a la setmana a aquestes plataformes, més temps que en qualsevol altra tipus de plataforma digital. A més, en l'informe apareix TikTok com a l'aplicatiu més popular entre els joves d'Espanya.

@ac2ality te ha salido en para ti alguna de estas técnicas? Fuente: El Mundo #explicamelofacil #noticiastiktok #bonesmashing #skincare #tecnicas #glowup ♬ sonido original - ac2ality

Així doncs, el doctor Abel Garcia Garcia ho deixa clar, aquesta pràctica és dolorosa, els ossos tornaran a formar-se de la mateixa natural del cos, pots perdre la vista i quedar-te sense sensibilitat facial, entre molts altres problemes greus de salut. L'estètica no serveix per res, si no sabem què estem fent: treballar l'autoestima és primordial per canviar aquestes viralitzacions tan perjudicials per a la salut.