OPERACIÓ TORNADA | La C-16 i la C-55 registren cues puntuals en un retorn esglaonat

El vent i les congestions de neu obliguen a tallar durant gairebé 24 hores la carretera de Coll de Pal entre Bagà i Guardiola de Berguedà

Vehicles de tornada per la C-55, amb el carril d’acceleració tallat durant l’operació de retorn

Vehicles de tornada per la C-55, amb el carril d’acceleració tallat durant l’operació de retorn / MIREIA ARSO

Laura Serrat

Laura Serrat

L'operació de tornada de Setmana Santa s'ha viscut força esglaonada a les carreteres de l'àmbit d'aquest diari, encara que amb algunes retencions a la C-55 i a la C-16, on s'han arribat a acumular fins a tres quilòmetres de cua durant les hores punta de la tarda. L'AP-7 ha concentrat el trànsit en una jornada en què al migdia ja havien retornat a l'àrea metropolitana de Barcelona el 58% dels 590.000 vehicles previstos, segons ha detallat el Servei Català del Trànsit.

La circulació a la C-16 s'ha mantingut fluida al llarg del matí i només a la tarda ha registrat retencions de fins a tres quilòmetres a l'altura de Berga. Les principals complicacions en aquesta via van tenir lloc diumenge, quan dos accidents van dificultar la circulació i van obligar a tallar la via en tots dos sentits de la marxa. A la C-55, les retencions han estat sobretot al matí, quan s'han arribat a acumular dos quilòmetres de cua, mentre que a primera hora de la tarda hi ha hagut un accident a l'altura de Castellgalí que també ha alentit el trànsit.

Una de les incidències més destacades de la jornada ha estat el tall de la carretera berguedana BV-4024, que travessa els termes municipals de Bagà i Guardiola de Berguedà i dona accés al Coll de Pal. El vent i les congestions de neu han obligat a tallar la circulació en aquest tram per prudència. La incidència s'ha allargat des de diumenge a la tarda fins aquest dilluns al migdia, quan ja s'ha reobert la circulació. Les afectacions en el trànsit no han estat importants en tractar-se d'una carretera veïnal.

L'AP-7 ha concentrat les principals cues en l'operació tornada de Setmana Santa. Al llarg de la jornada, l'autopista ha registrat alguns trams amb retencions de Santa Margarida i els Monjos a l'Arboç a Banyeres del Penedès i del Perelló a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. En total, s'han arribat a acumular uns 43 quilòmetres de cues a tot Catalunya, una xifra que queda lluny dels 107 quilòmetres de cua del 2023, un 60% menys.

El Servei Català del Trànsit ha desplegat des del dijous al migdia fins aquest dilluns al vespre un dispositiu especial per regular la circulació. En aquest sentit, durant aquests dies, ha aplicat diferents mesures d'ordenació com ara la incorporació de carrils especials o les limitacions en la velocitat en carreteres com la C-16. En aquesta via, també s'ha tancat l'accés a l'entrada nord de Guardiola de Berguedà, una mesura que s'aplica cada diumenge des del febrer per evitar que els vehicles utilitzin aquesta drecera per esquivar les cues que es formen des del Túnel del Cadí fins a la connexió amb l'autovia a Berga.

Tres víctimes a les carreteres de la regió el 2024

El Servei Català de Trànsit també ha fet balanç del primer trimestre del 2024 que s'ha tancat amb 28 persones mortes a les carreteres de Catalunya, sis menys que en els primers tres mesos del 2023 (34). Això es tracta d'una reducció del 17,6% de les víctimes mortals, que s'eleva a un 24,3% menys respecte al mateix període de 2019 (37 morts).

A les comarques de la Catalunya central, des de principi d'any, hi ha hagut tres accidents amb tres víctimes mortals, una més respecte al mateix període de l'any passat. Es dona la circumstància que dues de les víctimes mortals a les carreteres de la regió eren vianants i l'altre era conductor d'un turisme. Els accidents han tingut lloc a la C-55, a la C-25 i a la C-37.