Les capitals de casa nostra tenen l'IBI més barat que la mitjana catalana, tret d'Igualada

Al 83% dels nostres municipis el cost del rebut de la contribució està per sota dels 497 euros, que és el preu mitjà de Catalunya el 2022

El cost mitjà del rebut de l'IBI a Igualada, la capital que el té més car, és de 617 euros

El cost mitjà del rebut de l'IBI a Igualada, la capital que el té més car, és de 617 euros / MIREIA ARSO

David Bricollé

David Bricollé

Igualada és l’única capital de les nostres comarques que té un impost de béns immobles (IBI) amb un preu per sobre del de la mitjana de Catalunya. La resta, tret de Moià, estan clarament per sota d’aquest cost mitjà del que és un dels principals (per no dir el que més) impostos en la recaptació municipal. De fet, Igualada no només és l’única capital comarcal de l’àrea d’influència de Regió7 que es troba per damunt del ‘llistó’ català, sinó que a més es troba situat entre els cent municipis amb l’IBI més car.

Segons dades fetes públiques per l’Institut Català d’Estadística corresponents al 2022, el preu mitjà d’aquest tribut a Catalunya (que es calcula a partir de la xifra de recaptació global dividida entre el nombre total de rebuts girats) va ser de 497 euros per finca que tributa.

Les xifres generals ens diuen, globalment, que aquest impost encara està força contingut a les nostres comarques, ja que 138 dels 159 municipis que hi ha en total (el 86%) paguen una contribució (que és com es coneix popularment aquest tribut) per sota de la mitjana catalana.

Entre els 100 primers municipis amb l’IBI més car de tot Catalunya n’hi ha 9 de l’àmbit d’aquest diari. Amb un municipi especialment destacat: Sant Esteve Sesrovires, perquè és de llarg el que té la contribució més cara de l’àrea central, i el cinquè de Catalunya, amb un preu mitjà del rebut de 1.226 euros, que més que duplica la mitjana catalana.

Dels 945 municipis que hi ha al país, 183 (una cinquena part) el superen. I dels 159 de casa nostra, hi estan per sobre un total de 21. En destaca el fet que quatre són del Moianès, la comarca que, percentualment, hi té més pobles (la conformen deu en total). En concret, són Sant Quirze Safaja (594 euros per rebut), Castellterçol (562), Calders (532) i Castellcir (523 euros). Ara bé, Moià, que en la dècada passada havia tingut aquest impost clarament a la part alta, se n’ha ‘descavalcat’ i ara es troba situat just per sota d’aquest preu mitjà (492 euros per rebut). Cal tenir present que, a grans trets, aquest rebut es calcula en cada municipi en base a dos conceptes: el valor atribuït a cada finca (el cadastre) i un coeficient que, dins d’uns marges, aplica cada ajuntament. En el cas de Moià, a final del 2021 va aprovar, per al 2022, la primera rebaixa d’aquest coeficient després de més d’una dècada situat a màxims per la delicada situació de les arques municipals. En el conjunt dels dos últims exercicis la reducció mitjana del preu del rebut ha estat del 10%, segons detallava el seu alcalde, Dionís Guiteras, en una entrevista publicada el maig passat. Respecte fa just una dècada, quan va arriba al seu màxim (529 euros), aquest cost mitjà del rebut a Moià s’ha reduït de gairebé 40 euros per finca contributiva.

Com es deia a l’inici, amb la capital del Moianès passant-se a la banda baixa, només la de l’Anoia es troba entre els IBIs cars (617 euros). És a la posició 83 dels prop de 950 municipis que hi ha a tot Catalunya. Com a referència, a banda del Moianès, amb un preu més de 100 euros més barat, la resta se situen molt lluny. La que més, Berga, que cobra un impost de béns immobles amb un preu mitjà (312 euros) que és pràcticament la meitat que el cost del rebut a Igualada. A Manresa, aquest impost té un preu mitjà per finca contributiva de 435 euros. I estan per sota dels 400 i, per tant, lluny de la mitjana catalana, tant Solsona (373 euros) com Puigcerdà (397). Per contra, a la Cerdanya hi ha cinc municipis que estan clarament per sobre de la mitjana catalana (tots per damunt dels 500 euros), i en destaca Bolvir, que és el poble amb el dotzè IBI més car de tot Catalunya (954 euros de mitjana per rebut). A banda, d’aquesta comarca són també a la banda alta Prullans (586), Prats i Sansor (578), Ger (526) i Guils (518).

Del Bages, hi ha situats per damunt de la mitjana catalana Sant Salvador de Guardiola (553 euros per rebut), Sallent (545), Santpedor (521) i Sant Fruitós (508). El Solsonès i el Berguedà són les úniques comarques de casa nostra que no n’hi tenen cap.

Cal destacar que el rànquing català el lidera Constantí (Tarragonès), el cost mitjà de la contribució per finca se situa en prop de 3.000 euros. Entre Constatí i Sant Esteve Sesrovires hi ha tres poblacions: Altafulla (1.896 euros), La Canonja (1.682) i Santa Susanna (1.632).

Subscriu-te per seguir llegint