L’onada de calor porta nits amb temperatures que no baixen dels 20 graus al Bages i dels 25 a l'Anoia

Les mínimes a Manresa superen en cinc graus la mitjana climàtica de l'agost

L'onada de calor ha arribat a la Catalunya Central

L'onada de calor ha arribat a la Catalunya Central / ARXIU | JORDI BIEL

Jordi Escudé

El darrer episodi de calor del que portem d’estiu ha fet enfilar de valent els termòmetres al conjunt de les comarques centrals, tant de dia, amb màximes que han superat els 40 graus en punts del Bages o el Solsonès, com sobretot pel que fa a les mínimes, amb nits tropicals (no es baixa dels 20 graus) o fins i tot tòrrides (no es baixa dels 25) en poblacions de l’Anoia i el Baix Llobregat.

La matinada de dilluns, Manresa va tenir una mínima de 22,7 graus, molt per sobre de la mitjana climàtica de les mínimes, que a l’agost és de 17,6. De fet, la mínima a la capital del Bages ha superat aquesta mitjana totes les nits en la darrera setmana (tret de dijous), fins a assolir el seu pic màxim ahir poc després de les 7 de la matinada i amb previsió que es repetís la situació la matinada d’aquest dimarts. Amb aquesta forta calorada, als termòmetres els costa molt de baixar de temperatura, i aquests darrers dies fàcilment encara es manté al voltant dels 30 graus fins ben bé les 10 de la nit.

En el conjunt de la comarca, les mínimes d’ahir van ser similars a les de Manresa, mentre que en punts de l’Anoia i del Baix Llobregat es van registrar valors encara més elevats, com els els 26,2 graus d’Olesa, o els 25,4 dels Hostalets de Pierola i de Pujalt. En aquests casos ja es tracta de nits tòrrides. Igualment, observatoris de latituds més elevades també estan registrant aquests dies mínimes inusuals, com els 23,7 graus de la matinada de dilluns a la Quar, els 23 de Berga. O els 22,9 d’Oliana. En aquest sentit, són molt pocs els observatoris on la mínima ha baixat dels 20 graus, i bàsicament són poblacions pirinenques o de zones properes, com els 13 graus de mínima de Das (diumenge es va quedar als 13,5), els 15,2 de Puigcerdà (diumenge eren 16,4), o els 16,6 de Port del Comte.

Màximes elevades però sense rècord

Les temperatures màximes també s’han enfilat fins a valors inusuals, al voltant dels 40 graus o fins i tot més en alguns casos, però sense assolir nivells de rècord.

En el cas de Manresa la temperatura va pujar ahir fins als 39,6 graus, la segona més alta del que portem d’estiu després dels 42,4 que es van registrar el 18 de juliol passat. De fet, el Bages és la comarca de casa nostra amb els registres més elevats assolits fins ara amb aquesta onada de calor. Súria va arribar als 41,3 (segons dades del meteoclimàtic), però també es van superar els 40 a Artés (40,9 graus), a Cardona i Sant Salvador de Guardiola (amb 40,5 graus), o a Solsona, on van arrribar als 40,2. Tret del Pirineu, i tot i no arribar als 40 graus, la majoria d’observatoris de les comarques centrals s’hi van acostar, amb màximes de més de 38.

El temps per dimarts: la calor no dona treva

De moment, no són temperatures de rècord perquè aquest mateix juliol es van assolir màximes encara més extremes, com els 44,4 graus del 18 de juliol a Artés, però tot apunta que l’actual situació es perllongarà fins divendres, i aquest serà l’episodi de calor més llarg de l’estiu. De fet, en general la temperatura ha anat augmentant progressivament al llarg de l’última setmana fins a assolir el seu punt més alt aquest dilluns, si bé les previsions apunten que tant avui, com demà i dijous, la calor es mantindrà molt elevada, i no es descarta que encara pugui pujar més. Aquesta progressió va fer que diumenge ja se superessin els 40 graus en observatoris com Artés o Súria.

Subscriu-te per seguir llegint