ACA destinarà més de mig milió en ajuts a la regió central per al transport d'aigua i emergències per sequera

Se'n beneficiaran cap a una vintena de municipis, especialment del Bages, el Moianès i l'Anoia

Transport d'aigua amb camions cisterna

Transport d'aigua amb camions cisterna / ACA

Redacció

Les comarques centrals rebran un total de 536.142 euros d'ajuts de l'Agència Catalana de l'Aigua per al cofinançament del transport d'aigua en camions cisterna i per a l'execució d'obres d'emergència per problemes ocasionats per la sequera. Això suposa gairebé la meitat dels prop d'1,3 milions d'euros que ha previst per al conjunt de Catalunya. Els ajuts responen a despeses ja fetes, i amb la condició que hagin estat realitzades dins del període comprès entre l'1 de gener del 2022 i el 30 de juny del 2023.

En el conjunt de la regió central es beneficiaran d'aquestes subvencions prop d'una vintena de municipis. Qui en té més és l'Anoia, que també és la comarca a la qual es destinarà més diners. S'hi preveuen 225.882 euros en total distribuïts entre Mediona, Cabrera d'Anoia, la Llacuna, Montbui i els Hostalets de Pierola. La segueix el Moianès, amb ajudes tan sols a tres municipis (Castellcir, Granera i Sant Quirze Safaja), però que pugen a 170.846 euros. El Bages en rebrà 95.288 concentrats tots a Castellbell i el Vilar; i ja molt per sota, trobem la Mancomunitat d'Aigües Bersols, Navès i Solsona, al Solsonès, que sumen 22.959 euros; els 12.900 entre Cercs i Vallcebre, al Berguedà; els 7.078 que es repartiran Coll de Nargó i Montferrer i Castellbò, a l'Alt Urgell; mentre que la Cerdanya en rebrà 1.189, tots a Bellver.

Obres estructurals a Castellbell

Els ajuts que rebrà Castellbell suposen el 65 % del cost del transport d’aigua en cisternes fins als nuclis de Sant Cristòfol i Mas Enric-Can Prat durant els primers sis mesos de l’any passat. Menrestant, l’Ajuntament treballa en les obres estructurals que evitin haver de dependre del transport en cisternes per abastir determinats nuclis de població, una solució que és provisional i amb uns costos elevadíssims, segons fonts municipals. En aquest sentit, es treballa per acabar les obres de canalització i connexió de Mas Enric-Can Prat amb la xarxa d’aigua de Marganell i també s’avança en la construcció d’un nou pou a Sant Cristòfol.

En paral·lel, el consistori també està tramitant tota la documentació per optar a la convocatòria d’ajuts de l’ACA corresponent al segon semestre de 2023 i poder tenir també coberta una part important del cost del transport d’aigua en cisternes que ha suposat els darrers sis mesos de l’any.