La Cerdanya s'omple de cues pel ple turístic del pont de la Mare de Déu d'Agost

El mes d’agost tensa la mobilitat i l’esforç de les empreses en un assaig del probable col·lapse per l’urbanisme desbocat

Miquel Spa

Miquel Spa

La Cerdanya per cinc. La comarca dels 19.000 habitants i els 2.000 treballadors afiliats a la Seguretat Social passa a ser aquesta punta turística del mes d’agost una comarca amb prop de 100.000 persones cada dia i prop de 5.000 treballadors. El pont de la Mare de Déu d’Agost tensa al màxim la indústria turística a la Cerdanya, amb plantilles laborals, doblades, horaris doblats i plens arreu. Un assaig del col·lapse que pot patir la comarca en els pròxims anys quan estiguin plenes les 200 cases noves que s’hi construeixen cada any sixtuplicant l’índex nacional d’obra nova. 

Amb un juliol turísticament fluix, amb hotels i cases de segona residència a mig omplir, la irrupció de l’agost, i ara més en aquest pont del dia 15, ha suposat un augment sobtat de l’activitat al sector serveis de la comarca. La Cerdanya viu un ple amb els 19.000 habitants, els 40.000 segons residents, que ocupen ara sí bona part de les 15.000 cases d’estiueig, les 3.200 places d’hotels, hostals i pensions, les 63 cases de turisme rural, les 4.524 places de càmping, les cases i apartaments de lloguer turístic que no computen a les llistes oficials i els excursionistes d’un sol dia situen la població present cada dia a la comarca a tocar de les 100.000 persones. En aquest mes d’agost, a més, tant els gestors públics del turisme com els empresaris del sector han detectat un augment de visitants que han situat en el 25% respecte a l’any passat. Els tècnics de Turisme de l’Ajuntament de Puigcerdà que reben els visitants a l’Oficina del campanar de la plaça de Santa Maria apunten aquest increment, que situarà la xifra de consultes a final de mes per sobre de les 16.000. L’any anterior a la pandèmia l’oficina va rebre durant el mes d’agost 13.000 consultes. Els tècnics han explicat que aquest any ha augmentat significativament la presència de visitants estrangers, a part dels habituals francesos, com ara dels Països Baixos, Bèlgica i Alemanya.

Aquest escenari de població i mobilitat multiplicada per cinc es tradueix en cues a tots els forns de pa a primera hora del matí, a les carnisseries i caixes dels establiments comercials, aparcaments insuficients als supermercats i cues també als accessos dels nuclis urbans, cafeteries sense taules lliures, reserves completes als restaurants per a totes les nits d’agost i carrers cèntrics de les principals poblacions com ara Llívia, Alp, Bellver i Puigcerdà plens d’estiuejants que passegen, compren i fotografien la comarca. En nuclis urbans bàsicament residencials com ara Queixans i Urtx, on durant l’any els carrers són deserts, aquests dies els cotxes ocupen les places d’aparcament i les voreres.  

Les cues s'estableixen a la Cerdanya pel pont d'Agost

Les cues s'estableixen a la Cerdanya pel pont d'Agost / Miquel Spa

Per fer front a la punta de feina, bona part de les empreses del sector serveis de la comarca es veuen obligades a ampliar la plantilla, en molts casos doblar-la. És el cas de bars, restaurants, empreses de lloguer de bicicletes o de guies de muntanya, això fa que la xifra de treballadors al sector serveis passi dels 1.400 habituals a més de 3.000. Es tracta, principalment, de les 187 empreses del sector turístic, les 97 d’alimentació, les 20 del sector immobiliari i les sis de logística, les quals suposen el 64,2% de l’economia de la comarca. 

Subscriu-te per seguir llegint