Endesa reforça i digitalitza la subestació de la Cerdanya

Una inversió de 500.000 euros permet la companyia prestar un millor servei als 30.000 usuaris de la comarca

La subestació d'Endesa de Fontanals

La subestació d'Endesa de Fontanals / ARXIU PARTICULAR

REDACCIÓ

Endesa ha acabat recentment els treballs per renovar tecnològicament la subestació de Cerdanya, ubicada al terme municipal de Fontanals de Cerdanya, amb l’objectiu de millorar la qualitat i la continuïtat del servei elèctric a 30.000 clients de la comarca. Les obres, que han tingut una inversió de 500.000 euros, han consistit a reformar el control i protecció del parc de mitjana tensió a 25kV de la instal·lació per tal de guanyar en seguretat i fiabilitat en el subministrament, en el marc de la digitalització que s’està duent a terme a la xarxa de la Companyia.

Aquest és un dels projectes més importants que Endesa ha dut a terme enguany a la xarxa elèctrica de comarca. No només perquè d’aquesta infraestructura s’alimenten els subministraments més singulars de la Cerdanya (l’Hospital Transfronterer i les estacions d’esquí de La Molina i Masella), sinó els seus disset municipis, inclosa la capital, Puigcerdà: Alp, Bellver de Cerdanya, Bolvir, Das, Fontanals de Cerdanya, Ger, Guils de Cerdanya, Isòvol, Lles de Cerdanya, Llívia, Meranges, Montellà i Martinet, Prats i Sansor, Prullans, Riu de Cerdanya i Urús.

En concret, s’han renovat tecnològicament tots els equips de control, protecció i comunicació de la xarxa de 25kV de la instal·lació. Per poder realitzar-ho s’han planificat i executat treballs programats no simultanis de les línies de mitjana tensió per evitar afectar els clients. També s’ha actuat en els transformadors que alimenten aquestes línies, pel que han fet falta sis mesos de feina ininterrompuda. En total s’han reformat 11 posicions de mitja tensió i dos posicions de transformador. El nou sistema de control i protecció compte amb tecnologia d’última generació amb nombrosos avantatges respecte a les anteriors, la qual cosa es tradueix en un guany de digitalització de la xarxa elèctrica així com robustesa per la nova tecnologia instal·lada.

Amb aquest tipus d’intervencions, que pertanyen al pla d’inversions de la Companyia a les comarques del Pirineu, es treballa amb la finalitat de reforçar les instal·lacions davant de l’increment de demanda que pugui produir-se en el futur com a conseqüència de l’electrificació de l’economia, o el que és el mateix, l’augment de l’ús de l’electricitat produïda a partir d’energies renovables per tal de reduir l’ús de tecnologies que emeten CO2, la solució més eficient i rendible per aconseguir la neutralitat de carboni que vol aconseguir la Unió Europea.