L’estació d’esquí de Puigmal torna a tancar per fallida

Els aficionats que la van reobrir el 2021 no poden afrontar la despesa

Una jornada d’esquí de la temporada passada | PUIGMAL2900

Una jornada d’esquí de la temporada passada | PUIGMAL2900 / Miquel SPa. eR

Miquel Spa

L’estació d’esquí Puigmal 2900 d’Er i el seu ventall complementari d’activitats i restauració no obrirà aquest hivern i, per tant, no oferirà la tercera temporada des de la reoberta, l’any 2021. Un tribunal de Perpinyà n’ha decretat el tancament per motius econòmics i els seus responsables ja han anunciat la fi del projecte.

El Tribunal Mercantil de Perpinyà ha dictaminat la liquidació judicial de l’empresa, la qual no ha pogut afrontar la pujada de preus de l’energia, entre altres despeses, de manera que la inversió d’un milió d’euros ha quedat insuficient. L’estació, de titularitat municipal, va reobrir fa dos anys amb l’impuls d’un grup d’aficionats a l’esquí: «No hem aconseguit solucionar l’equació econòmica que s’ha fet impossible aquesta temporada o els costos energètics han explotat. Ja no tenim capacitat per finançar i gestionar l’empresa». Els responsables del projecte han lamentat la decisió i han comunicat que «volem donar les gràcies als nostres empleats, que van treballar amb molta consciència fins l’últim dia, als 169 socis francesos i espanyols que van apostar pel finançament i l’activitat de Puigmal 2900, els deu treballadors de temporada que van fer la volta al camp per l’enorme plaer dels nostres 7.000 clients, el nostre soci restaurant Riberach, que havia creat una oferta gastronòmica molt apreciada, i els veïns d’Er, que es van mobilitzar per fer reviure la seva muntanya. Gràcies als serveis bancaris i a la prefectura pel seu suport. Gràcies a tots vosaltres».

[object Object]

Després del seu tancament per motius econòmics l’any 2013, l’estació d’esquí de Puigmal ha viscut dos intents de reobertura que han topat amb les dificultats que comporta fer viable un negoci amb els equipaments de titularitat pública a l’estat francès. Tant és així que ja l’any 2019 una gran empresa internacional de material d’esquí va intentar refundar l’estació com un complex d’activitats de natura oberta tot l’any. L’intent, però, no va reeixir. Fa dos anys un grup d’aficionats va reobrir les pistes amb el projecte Puigmal 2900 sota paràmetres d’ecologisme i sostenibilitat. Els impulsors, de l’Alta Cerdanya, van remarcar que «proposem una transformació completa del lloc a mitjà termini amb la rehabilitació de determinats remuntadors i el desmantellament dels remuntadors no utilitzats per tal de reduir la petjada humana en aquest ecosistema» i van activar una campanya de captació de socis amb aportacions mínimes de mil euros per assolir un capital d’un milió i mig. La temporada passada l’estació va ampliar les pistes i va aplicar un pla d’estalvi amb els remuntadors engegats de dijous a diumenge que no ha estat suficient.

Subscriu-te per seguir llegint