El Museu de la farmàcia de Llívia documenta els darrers materials rebuts

La tasca dels estudiosos és una feina incipient per esdevenir un espai de referència al país

Un tècnic gestiona a Llívia material antic de farmàcia

Un tècnic gestiona a Llívia material antic de farmàcia / MUSEU LLÍVIA

Miquel Spa

Miquel Spa

El Museu de Llívia ha reactivat el seu nou rol com a centre especialitzat en història de la farmàcia i ha iniciat aquesta setmana la documentació de dues farmàcies antigues del país. En aquest sentit, anualment, el Museu de Llívia realitzat cada anys les tasques de documentació del seu arxiu, una feina que l’ens va recuperar en 2017, i que inclou també el material i documents que altres farmàcies històriques del país li cedeixen com a centre especialitzat, segons han explicat des del mateix museu.

En aquesta ocasió, les tasques de documentació d’aquest any se centren en els flascons, objectes i documents de la farmàcia Amat de Barcelona, una feina que relleva la que es va fer l’any pasat amb la documentació de part del fons de la farmàcia Estrella de Sant Quirze. Segona han detallat els responsables del museu de llivia, «l’empresa Veraicon 2012 SL és la que té el contracte. Els treballs van començar a últims de la setmana passada, amb la previsió que finalitzin aquest dos de novembre». El fons Amat està format per pots, flascons o ampolletes de vidre, que encara conserven moltes d’elles substàncies per fer medicaments. També hi ha envasos de plàstic i algun de metall. El fons també conté una part de documentació i alguns objectes, com ara balances i fogonets. Per a la documentació es fa una fotografia de cada un dels flascons. Es prenen les mides i s’anoten, posteriorment, al llibre de registre amb la seva numeració. A l’inventari i a les ampolletes s’hi escriu un número per facilitar, després, la seva localització.

El director del Museu de Llívia, Gerard Cunill, ha argumentat que el fet de tenir tot el fons fotografiat permet que, posteriorment, aquests objectes puguin ser consultats per internet, en el web del museu. «L’objectiu de la documentació de l’arxiu i del material exposat del museu és facilitar-ne l’estudi i la recerca amb l’objectiu d’acostar aquest fons i patrimoni a la població en general», ha afirmat Cunill. Així, en total, l’inventari de la farmàcia Amat són 28 caixes que contenen més de 600 ampolletes i flascons. I una part és documentació diversa, guardada en arxivadors. El projecte reforça l’objectiu de futur del Museu d’esdevenir un punt de referència internacional en el camp de la farmàcia.