La Cerdanya porta a les escoles la seva dansa i música tradicional

El programa «L’escola balla» uneix ball i educació física a partir de les coreografies del Pirineu

Alumnes de l’escola de Prullans en una sessió de danses | CCC

Alumnes de l’escola de Prullans en una sessió de danses | CCC / Miquel sPA. puigcerdà

Miquel Spa

Miquel Spa

La tradició popular del Pirineu és cultura i mereix formar part del programa lectiu de les escoles. Així ho entén el Consell Comarcal de la Cerdanya, que ha activat el programa «L’escola balla» per ensenyar als joves de la vall les danses històriques que han farcit festes majors i celebracions, alhora que treballen altres aspectes com la psicomotricitat i la forma física.

Al programa, que té la col·laboració del Consell Esportiu de la Cerdanya, hi participaran uns 800 alumnes de les escoles Llums del Nord de Puigcerdà, Pere Serret de Martinet, Portella Blanca de Lles de Cerdanya, Sant Serni de Prats i Sansor, El Puig de Prullans, Vedruna i Alfons I de Puigcerdà pel que fa al primer trimestre i Jaume I de Llívia, Santa Coloma de Ger, Santa Cecília de Bolvir, Mare de Déu de Talló de Bellver de Cerdanya, Bac de Cerdanya d’Alp i Ridolaina de Montellà, el segon i tercer. «L’escola balla» programa un total de cent hores en el primer trimestre gràcies al Pla econòmic per a ens locals en l’àmbit de la cultura per a l’any 2023 de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i amb un total de 120 hores de danses a les escoles gràcies a l’ajut econòmic de l’Àrea de Cultura, Noves Tecnologies, Esports i Educació de la Diputació de Girona. Amb aquestes aportacions, les activitats resulten de franc per a les famílies.

Els responsables del programa han argumentat els seus beneficis culturals i físics: «Introdueixen l’aprenentatge de les danses tradicionals en horari lectiu. És un projecte que complementa la formació dels nens i nenes de la nostra comarca, en la qual la dansa permet: el treball corporal, tant individual com en parella o grup; escoltar i percebre la pulsació de la música i associar-hi un moviment; conèixer la música tradicional i els seus instruments, i descobrir un patrimoni molt ric i divertit. És un projecte únic a Catalunya. El resultat final sempre guarneix les festes de les escoles i dels diferents ajuntaments, com Nadal, Carnestoltes o Jocs Florals».

El projecte és coordinat i impartit per la professora de dansa Sílvia Cassu, que es desplaça a cada un dels centres en horari de classe per ensenyar als alumnes les coreografies que després troben a les festes populars.