Bolvir projecta vuit habitatges de protecció i busca finançament

És la primera fase d’un projecte més ambiciós

La parcel·la on es faran els pisos de protecció oficial | AJ BOLVIR

La parcel·la on es faran els pisos de protecció oficial | AJ BOLVIR / Miquel Spa. bolvir

Miquel Spa

L’Ajuntament de Bolvir ha projectat la construcció de vuit habitatges de protecció oficial a tocar de la zona escolar. Els vuit habitatges configuren la primera fase d’una promoció global que preveu, quan estigui acabada, trenta habitatges, vint de protecció i deu de preu taxat.

L’actuació té com a finalitat generar habitatge assequible al municipi i de retruc contribuir a frenar el mercat immobiliari, segons ha explicat el mateix equip de govern. En aquesta línia, des del consistori han apuntat que «la dificultat per accedir a un habitatge digne per bona part de la població local a causa de l’encariment de preus és una problemàtica que es viu al nostre municipi i a tota la comarca. L’ equip de govern es va comprometre en campanya electoral a la promoció d’habitatges de protecció oficial. Molt conscients de la complexitat del projecte tant en l’àmbit econòmic com per la temporalitat constructiva, han decidit iniciar els tràmits el primer any de legislatura per tal d’arribar a temps al seu compromís».

Els vuit habitatges es construiran en una parcel·la del torrent dels Agustins que queda al costat de l’escola municipal, a tocar també dels equipaments esportius. Sobre la ubicació, l’equip de govern ha apuntat que la parcel·la «es troba situada molt a prop dels equipaments més importants del municipi, com són el poliesportiu, l’escola, la llar d’infants, la piscina i el parc infantil. A més, es disposa de molt bones condicions d’assolellament i de vistes privilegiades cap a la Tossa d’Alp i la serralada del Cadí». Aquestes primeres vuit cases tindran 90 metres quadrats de superfície útil, amb 126 metres quadrats de superfície construïda, i disposaran de tres dormitoris, dos lavabos, una plaça d’aparcament, un traster, un porxo de deu metres quadrats i un jardí comunitari, segons consta el projecte tècnic. Per afrontar la inversió que suposarà, l’equip de govern ha argumentat que «l’Ajuntament ja disposa d’un percentatge econòmic molt important a causa de la venda dels cinc pisos de protecció oficial del carrer Escoles i que serà destinat a seguir promovent aquest tipus d’habitatge. D’altra banda, s’ha sol·licitat finançament econòmic a través d’una subvenció al Departament d’Habitatge de la Generalitat de Catalunya». Igualment, l’Ajuntament preveu que també haurà de destinar part del pressupost municipal al projecte. En aquest sentit, està estudiant la possibilitat de fer una subhasta de béns. La seva previsió és que les obres puguin començar l’any que ve. Abans redactarà les bases del concurs per accedir-hi, que tant podran ser habitants de Bolvir com de la comarca i es partirà d’un sistema de puntuació.

Maldecap a la Cerdanya

La promoció de pisos de protecció oficial per part dels ajuntaments de la Cerdanya en els últims mesos respon al fet que l’accés a l’habitatge s’ha destacat com un dels primers problemes per part de la població. Moviments socials i de joves, així com estudis sociològics i econòmics, han posat sobre la taula un escenari en què l’auge del turisme residencial i la construcció, que multiplica per sis l’índex del país, barren l’accés a una casa als locals.