El Kursaal proposa 70 espectacles

El teatre manresà va presentar ahir l’extensa programació del primer semestre de l’any vinent en una gala festiva que van conduir Cristina González i Jordi Gener i que va combinar l’explicació del calendari amb les actuacions en directe

Els presentadors de la gala, Cristina González i Jordi Gener, van detallar la programació als assistents mentre ‘esperaven’ el tren | OSCAR BAYONA

Els presentadors de la gala, Cristina González i Jordi Gener, van detallar la programació als assistents mentre ‘esperaven’ el tren | OSCAR BAYONA / Toni Mata i Riu. Manresa

Toni Mata i Riu

Toni Mata i Riu

Si sabessis la data de la teva mort, canviaries coses de la teva vida? La capciosa pregunta la van formular Betsy Túrnez i Lluís Villanueva, intèrprets de la comèdia Quant temps em queda?, una de les obres del Toc de teatre del Kursaal, en un dels vídeos que es van emetre ahir al vespre en la gala de presentació del primer semestre del 2023, que inclou 70 propostes.

Cristina González i Jordi Gener van deixar per un dia els càrrecs de responsables del Servei Educatiu i Cap de Taquilles i de Cap de Sala, respectivament, per posar-se a la pell de dos viatgers que, mentre esperen el tren a l’estació Kursaal, exposen l’extensa programació del període gener-juny. La pantalla gegant va servir no només per anunciar els espectacles de teatre, música, màgia, dansa i circ sinó també per escoltar alguns dels artistes ofertats.

Marcel Gorgori va anunciar el retorn de la Simfonova, un concert didàctic amb música d’òpera en directe; Imma Colomé i Oriol Genís van cantar les virtuts crítiques de Moriu-vos, en cartell actualment al Teatre Nacional amb un missatge contundent sobre el maltractament social de la vellesa; i Isabel Roccatti va impartir una breu però intensa lliçó magistral sobre el Yerma de Lorca que acull amb gran èxit el Lliure.

Sobre la fusta del Kursaal també es van oferir uns tastos de quatre propostes. Els cantants de l’Orfeó Manresa van interpretar Un home nou, del concert Ignasi, el viatge. El manresà Mag Caru va fer un truc geomètric per publicitar la Gran Gala de Màgia. El musical Arrels, del surienc Mateu Peramiquel i Mar Puig, també es va donar a conèixer amb un número musical. I Guillem Roma va tancar la vetllada interpretant un tema dedicat a la vida que només té tres setmanes d’existència.

Maria del Monte cantarà per primer cop al Kursaal, on també es podran escoltar Nena Daconte, Ara Malikian, Blaumut, els Xiula, l’Orquestra del Liceu i un Carmina Burana amb la Simfònica del Vallès i tres cors, un dels quals l’Orfeó Manresà, entre altres propostes. En teatre, destaquen també La trena, basat en el supervendes literari de Colombani, una versió contemporània de Terra baixa, Peyu, La jaula de las locas i el nou cicle RBLS per als joves. També tornarà el Mag Lari. Les entrades, a partir de dissabte.

[object Object]

Santi Arisa revisita la Sardanova i Celeste Alías i Manel Camp musicaran poemes de Lluís Calderer

La programació inclou 16 propostes facturades a la Catalunya central. El Concert de Cap d’Any de la Banda de la Unió Musical és el punt de sortida d’un calendari farcit de propostes.

Santi Arisa revisitarà la Sardanova trenta anys després de presentar la fusió entre la sardana i el rock i el jazz. Manel Camp (piano) i Celeste Alías (veu) homenatjaran l’escriptor Lluís Calderer a Delit d’estels. El centenari del compositor i pedagog Francesc Vila, de Castellbell i el Vilar, es commemorarà a Nadal, llum i misteri, dirigit per Joan Maria Segura i Montserrat Casas. Ignasi, el viatge, amb l’Orfeó Manresà i La Caravaggia, allargarà l’Any Ignasià. Superada la pandèmia, torna Cantagran.

Joves músics del territori que lluiran al Kursaal són la contrabaixista manresana Núria Casas, que interpretarà Bach, Misek i Granados amb Aitana Avilés (piano); i el ceretà Arnau Balcells, que tocarà al piano Bach, Liszt i Beethoven. La cantautora manresana Claudia Bloom presentarà Mariposas blancas, el seu disc de debut, i el duet format per Jo Jet i Maria Ribot faran el mateix amb Febrer/Agost i el grup Falcon & Firkin amb Brisa de mar.

Menció especial per l’homenatge al compositor i director neerlandès Jacob de Haan (1959) que firmaran la Banda de la UMB i vuit cors de la Catalunya central.

En el capítol teatral, la companyia d’Els Carlins estrenarà Somnis de teatre, ambientada al Broadway dels anys 30. L’Escola de Teatre del Casino de Calaf portarà al Kursaal la seva versió de la celebració feminista implícita en els Monólogos de la vagina. El suïcidi juvenil i l’assetjament escolar és el tema d’Arrels, la nova creació de Mateu Peramiquel i Mar Puig. De dansa tindrem El llac dels cignes del Ballet Clàssic Manresa, que es representarà a benefici del servei d’atenció a infants i joves de la Fundació Althaia.

Magda Puig, actriu de Castellbell i el Vilar, surt a Moriu-vos, on hi col·laboren les sallentines Gemma Masip, Elisa Muixí, Pilar Sala i Rosa Serra. La Lloll Bertran comparteix escenari amb Àlex Casanovas a Cartes d’amor. I els manresans Pep Garcia-Pascual i Mireia Cirera són al Nit de Reis, dels Parking Shakespeare.

Subscriu-te per seguir llegint