Mor el crític musical i historiador Roger Alier als 81 anys

Lligat al món de l’òpera, va fundar i dirigir la revista ‘Ópera Actual’ i el Liceu li va concedir la Medalla d’Or

Roger Alier en una imatge d'arxiu

Roger Alier en una imatge d'arxiu / Ma non Troppo editores / Liceu

ACN

El crític musical i historiador Roger Alier (Los Teques, Veneçuela, 28 de juliol de 1941) ha mort als 81 anys. Lligat al món de l’òpera, als mitjans de comunicació musicals i a la Universitat de Barcelona, va consagrar gran part de la seva trajectòria i bibliografia al Gran Teatre del Liceu. Juntament amb Fernando Sans Rivière i Marc Heilbron el 1991 va fundar la revista ‘Ópera Actual’, que va dirigir fins el 2000. Recentment, el Liceu va concedir-li la Medalla d’Or i li dedicarà les funcions de ‘L’Incoronazione di Poppea’ de Monteverdi.

Fill del psiquiatre Joaquim Alier, exiliat a Veneçuela, va viure amb la seva família als Estats Units (Nova York), a Austràlia (Brisbane), a Nova Guinea i a l’illa de Java. El 1951 va tornar a Barcelona, on va prosseguir la formació musical iniciada amb la seva mare.

El 1979 es va doctorar per la UB amb la tesi ‘L’òpera a Barcelona. Orígens, desenvolupament i consolidació de l’òpera com a espectacle teatral a la Barcelona del segle XVIII’. El 1987 va guanyar la plaça de professor titular a la Facultat de Geografia i Història de la UB.

Va exercir la crítica musical en publicacions catalanes (Serra d’Or, Avui) i estrangeres (Opera) i, des del 1987, era crític d’òpera a ‘La Vanguardia’, diari per al qual va escriure escriví el col·leccionable ‘Historia del Gran Teatro del Liceo’ (1982-83).

Juntament amb Fernando Sans Rivière i Marc Heilbron el 1991 va fundar la revista ‘Ópera Actual’, que va dirigir fins el 2000. Divulgador operístic molt popular, va ser col·laborador habitual en diversos mitjans de comunicació.

Van destacar els programes ‘Històries de l’òpera’, dirigits pel periodista Marcel Gorgori, amb qui també va presentar durant tres temporades (1998-2001) el programa ‘Nit d’arts’ al Canal 33. Entre altres publicacions col·lectives, va ser redactor de la secció musical de la Gran enciclopèdia catalana, i també d’articles d’història.

De les seves publicacions, destaquen les biografies de compositors i traduccions de llibrets per a l’editorial Daimon, la secció de música de la qual va dirigir els anys 1980-88.

Era també membre de consells assessors d’entitats musicals i operístiques: Amics de l’Òpera de Sabadell, Fra Diavolo, Conservatori del Liceu i Federació d’Associacions d’Amics de l’Òpera de Catalunya, i acadèmic electe de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.