Una pel·lícula de zombis al Centre Hospitalari de Manresa

"Apocalipsis Z: el principio del fin", una producció d'Amazon i l'adaptació de la novel·la de Manel Loureiro, ha rodat escenes aquests dies a l'equipament sanitari de Manresa

José María Yazpik i Francisco Ortiz amb el gat 'Lúculo', un dels protagonistes de la trilogia de Loudeiro

José María Yazpik i Francisco Ortiz amb el gat 'Lúculo', un dels protagonistes de la trilogia de Loudeiro / Amazon Prime

Susana Paz

Susana Paz

Una de zombis. Els espais interiors del Centre Hospitalari de Manresa han estat aquests darrers quinze dies l'escenari del rodatge d'una de les noves produccions d'Amazon, Apocalipsis Z: el principio del fin, una de les futures apostes de la plataforma d'streaming, segons ha pogut saber Regió7. Apocalipsis Z, que protagonitza l'actor i model argentí Francisco Ortiz, és l'adaptació del best-seller del mateix nom de Manel Loureiro (1975). Produïda per Nostromo Pictures, la pel·lícula -inicialment, la primera de 3, com la trilogia firmada per l'autor- s'està rodant a Galícia, en localitzacions exteriors, sobretot de Vigo -on transcorre el llibre- i Pontevendra, i amb extres gallecs en el paper de zombis, com va explicar Faro de Vigo, del mateix grup editorial que aquest diari. La Manresa Film Office, que s'encarrega de coordinar els rodatges a la ciutat, no ha confirmat ni desmentit el títol de la producció rodada aquests últims dies a Manresa però sí que ha explicat que la darrera filmació al Centre Hospitalari s'ha allargat del 27 de juny i fins avui. La gravació es va fer del 4 al 7 de juliol i els preparatius de muntatge i desmuntatge van ocupar la resta de dies. Apocalipsis Z se sumaria així a la quinzena de projectes audiovisuals que s'han rodat a Manresa des del gener.

Com es va explica des de la mateixa plataforma a l'abril, Apocalipsis Z era una de les futures produccions d'Amazon amb, per exemple, Un hípster en la España vacía o El circo de los muchachos. Amb guió d'Àngel Agudo i amb Núria Valls com a productora executiva, el rodatge de l'adaptació de la primera novel·la de Loureiro -que ell mateix definia a les xarxes d'historia "sobrenatural" plena "d'adrenalina, tensió i acció, amb tocs de drama i comèdia"- la dirigeix Carles Torrens, que ha participat en sèries com Feria: La Luz más oscuraSky RojoEl Ministerio del Tiempo o Vis a Vis. A Ortiz, conegut pel seu paper de Bosco Ulloa en la sèrie El secreto de Puente Viejo o Carlos de la Vega en Amar es para siempre, El Cid, de Primer Video o ¡Garcia!, d'HBO Max, l'acompanyen en el repartiment, a banda del gat protagonista (Lúculo), com ha confirmat la productora Nostromo Pictures, l'actor mexicà José María Yazpik, que apareix a Narcos de Netflix interpretando a Amado Carillo Fuentes i Marta Poveda (Escenas de matrimonio, Mercado Central).També, Yuri Mykhaylychenko, Iría del Río i Berta Vázquez (Vis a Vis, Palmeras en la nieve),  en el paper de Lucía, una infermera tancada en un hospital que lluitarà per mantenir el infectats a ratlla. Apocalipsis Z s'estrenarà a més de 240 països.

Apocalipsis Z va començar com un bloc a Internet que va tenir més de milió i mig de lectors fins que el 2007 la va publicar l'Editorial Dolmen, convertint-se en tot un best-seller. La va reeditar Plaza&Janés que, després, també va publicar Los días oscuros i La ira de los justos.

Sinopsi

Una estranya malaltia similar a la ràbia comença a estendre's sense fre per tot el planeta, transformant la gent en criatures extremadament agressives. Però Manel porta temps vivint la seva pròpia apocalipsi; encara no ha superat la pèrdua de la seva dona en un accident, i porta un any deprimit i aïllat de la seva família, amb Lúculo, el seu gat, com a única companyia. Quan la malaltia cobra encara més força, la seva germana insisteix que deixi Vigo i es reuneixi amb ella a Canàries, però el pla fracassa. Manel ha de parapetar-se a la seva casa, recorrent al seu enginy i habilitats per a sobreviure. No obstant això, ell i Lúculo aviat es veuen empesos a sortir, i s'aniran trobant, per terra i per mar, amb companys de viatge improbables però essencials.

Una quinzena de produccions des del gener

Com explica Aleix Farrés, responsable de la Film Office Manresa, des del gener a Manresa s'han rodat una quinzena de produccions, entre les quals la minisèrie "El cuerpo en llamas", protagonitzada per Úrsula Corberó i Quim Gutiérrez, que s'estrenarà a Netflix el pròxim 8 de setembre. El rodatge de la producció, inspirada en el cas real de l'homicidi d'un guàrdia urbà en el pantà de Foix (Barcelona) el 2017, va aterrar en fins a dues ocasions a la capital del Bages, la primera l'octubre del 2020 i la segona, el gener d'aquest any, al tram del Passeig de davant el Centre Cultural el Casino per recrear una Diada de Sant Jordi. "El cuerpo en llamas" està dirigida per Jorge Torregrossa, que exerceix també de productor executiu, i Laura Mañá i escrita per Laura Sarmiento. També ha rodat a Manresa David Trueba, al Centre Hospitalari, el maig, escenes del film Saben aquell amb David Verdaguer en el paper del popular humorista Eugenio. Entre les localitzacions que s'han sumat darrerament com a escenaris, explica Farrés, hi ha la Fàbrica Nova.  I, precisament, destaca el reconeixement per l’estudi «Territoris Creatius», de la Diputació de Barcelona, que va seleccionar el rol de la Manresa Film Office per la promoció dels recursos patrimonials i de paisatge de la ciutat per ser utilitzats en la producció de clips, rodatges, pel·lícules, televisió o publicitat. Una promoció que, apunta Farrés, no es pot desvincular del «retorn econòmic» que suposa aquesta activitat per a la ciutat, 700.00 euros el 2022.