El festival TIFA es consolida a Borredà amb una vintena de propostes que fusionen art i natura

Se celebrarà del 28 al 30 de juliol amb concerts, tallers, espectacles de dansa i un mercat de la fusta

Un dels espectacles de la primera edició del festival TIFA

Un dels espectacles de la primera edició del festival TIFA / ACN

Mar Martí (ACN)

El festival TIFA, Teatre i Família a la Natura tindrà una segona edició després de la bona rebuda que va tenir la primera experiència i se celebrarà del 28 al 30 d'agost a Borredà (Berguedà). El certamen té per objectiu vincular la creativitat amb l'entorn a través de propostes innovadores que fusionen art i natura. El programa d'aquesta edició compta amb 22 propostes, entre les quals hi ha tallers vinculats a la natura o l'alimentació, espectacles musicals i de dansa i també un mercat de la fusta. "És un festival que vivim de manera tranquil·la. Ens agrada el concepte de tranquil·litat. Volem que la gent vingui a gaudir de l'art i la cultura de manera relaxada, sense estressos", ha explicat la codirectora del festival, Maria Hervàs.

L'alcalde de Borredà, Jesús Solanellas, explica que l'any passat el TIFA va tenir lloc amb "caràcter experimental" amb la voluntat d'unir art i natura. "Tot just acabat el festival vam fer una lectura positiva i hem decidit convertir aquest experiment en una experiència duradora", ha celebrat Solanellas, que també ha posat en valor que el certamen mobilitza molts voluntaris del poble. El TIFA està impulsat per Teatre Nu i l'Ajuntament de Borredà, i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

De la seva banda, la codirectora del festival, Maria Hervàs, també ha fet una valoració molt positiva de la primera edició i ha dit que "es van omplir" tots els espectacles. De fet, espera que aquesta segona edició porti més públic. Tot i això, reivindica la "tranquil·litat" de la proposta i diu que no volen que el poble es desbordi. "Volem que la gent pugui anar tranquil·lament d'un lloc a un altre i pugui gaudir de l'art i la cultura de manera relaxada", ha apuntat.

La programació arrencarà el divendres 28 de juliol amb un taller sobre com preparar-se per les excursions a la muntanya. Seguidament es representarà l'espectacle 'En Patufet i els seus pares', de la companyia Teatre Nu. A la tarda es farà un taller de patés vegetals i tindrà lloc una iniciativa nova d'enguany que porta per títol 'Borredà Narra'. En tres racons diferents del municipi tres artistes vinculades amb el municipi de Borredà narraran històries inspirades en el concepte d'art i natura. Al vespre, a les escales de l'església, hi haurà una sessió de cinema mut amb 'El somriure de Buster Keaton', que anirà acompanyada pel piano en directe del músic Ferran Aran.

Dissabte la programació arrencarà amb la visita guiada 'Curiositats a peu de carrer', que anirà a càrrec de l'historiador Domènec Ferran. També hi haurà un taller de ioga familiar i de dansa urbana amb la companyia cubana The Concept, que oferirà un espectacle que retrata la seva experiència personal de deixar Cuba i instal·lar-se a Barcelona per créixer professionalment. Pel que fa a la música, hi haurà un concert teatralitzat del grup Aupa Strings, i la companyia Matito portarà a escena l'espectacle 'Quan el sol se'n va a la posta'.

Finalment, una de les activitats destacades de la jornada de diumenge serà el mercat de la fusta. Hervàs ha explicat que la fusta és una "matèria primera que es troba a Borredà" i, per això, la volen posar en valor, també a nivell artístic. Per això, a banda del mercat amb productes artesans fets amb fusta, també hi haurà la instal·lació artística 'Xics del Xurrac' en què la companyia Tombs Creatius proposa jocs per als infants amb materials de fusta. El festival es clourà amb un concert-ball a càrrec del grup Fenya Rai!.

Joc de paraules

El nom de TIFA no és escollit a l'atzar. La codirectora del festival ha explicat que, a banda de ser les inicials de Teatre i Família a la Natura, també es refereix a l'expressió 'molta merda' que es fa servir per desitjar sort en el món del teatre. "Abans quan els carrers dels voltants del teatre estaven plens de tifarades volia dir que molta gent havia anat a veure l'espectacle, i això era bona senyal", relata Hervàs.