Un repertori eclèctic marca les novetats editorials d’autors de la Catalunya central

Escribano fa un retrat del llegat de Casaldàliga al Brasil de Lula, dos llibres parlen de Picasso i Cruz treu un volum de cuina

Claustre Rafat. Jordi Cruz i Míriam Tirado

Claustre Rafat. Jordi Cruz i Míriam Tirado

Toni Mata i Riu

Toni Mata i Riu

La indústria editorial ha pitjat el botó de pausa per vacances però ja hi ha molts segells que han donat a conèixer les novetats que presentaran a partir de finals de mes. Entre els títols que treuen el cap n’hi ha un bon grapat d’autors de la Catalunya central o que hi tenen a veure, com un retrat del llegat del bisbe Casaldàliga al Brasil d’avui en dia, una crònica de l’estada de Picasso a Gòsol i les novel·les de Pasqual Farràs, Alba Sabaté i Laia Fàbregas.

Autor del retrat biogràfic Descalç sobre la terra vermella, el periodista Francesc Escribano publicarà el 25 d’octubre La terra i les cendres. De Casaldàliga al Brasil d’avui (Edicions 62). La mort del bisbe de Balsareny i les eleccions que van retornar Lula al poder van dur el vilanoví de nou al gran país sudamericà i en el llibre hi exposa la seva mirada sobre la societat i el llegat de Casaldàliga.

El territori prepirinenc és l’escenari de dues novetats. El periodista berguedà Abraham Orriols és l’autor d’Una vida a les muntanyes, on explica la història de Marina Vilalta, que amb gairebé cent anys és la pastora més veterana de Catalunya. Resident a la localitat de Bruguera (Ripollès), la seva biografia ho és, alhora, del segle XX. A Ara Llibres el 9 d’octubre.

Iñaki Rubio proposa viatjar al Gósol del 1906 en el llibre Pau de Gósol. Picasso al Pirineu (Comanegra), una crònica de la decisiva estada de l’artista al poble berguedà. Recollint una opinió comuna entre els especialistes, l’escriptor explica que Les demoiselles d’Avignon, un quadre cabdal en la història de la pintura, va ser concebut a Gósol un any abans de pintar-lo. A la venda el 6 de setembre.

En clau picassiana, a l’octubre sortirà Picasso Barcelona (Ajuntament BCN), un volum de la solsonina Claustre Rafart sobre la cartografia del pintor a la capital catalana. L’edició forma part de la commemoració del 50è aniversari de la mort de l’artista.

L’editorial Comanegra també publicarà, el 6 de setembre, el primer còmic en solitari del dibuixant martorellenc Oriol Malet. A Ombres de colors, l’autor aborda el tema de l’abandonament escolar, basant-se en experiències reals. El músic Triquell firma el pròleg.

«Formentera Lady», de nou

En el terreny de la ficció, una de les novetats de la reentree serà la nova edició de Formentera lady, de l’escriptor berguedà Jordi Cussà, que va morir l’estiu del 2021. El llibre arribarà el 13 de setembre, amb pròleg d’Anna Ballbona.

La manresana Alba Sabaté explora el complex univers de les relacions humanes en la novel·la La meva història és la història d’un amor (Columna), que sortirà el 18 d’octubre. L’autora de Galetes de mel i gingebre presenta una professora a punt de retirar-se que ha ajudat a morir l’ésser a qui més estimava, i sent el neguit d’explicar-se, tant al seu fill com a ella mateixa, en un relat sobre la necessitat d’estimar i ser estimat.

El 6 de setembre tindrem a les llibreries La necessitat (Edicions de 1984), la primera novel·la del solsoní Pasqual Farràs des d’El vigilant i les coses (2009). La protagonista és l’Alícia, una fotògrafa de 52 anys que viatja a l’illa del Llatzeret (Menorca) i s’hi ha de quedar més dies dels inicialment previstos. Un lapse de temps la durà a reconèixer unes pulsions íntimes que combaten dins seu.

Laia Fàbregas, resident a Sant Fruitós de Bages, va guanyar el Premi Joanot Martorell de novel·la amb El silenci dels astronautes, que publicarà Edicions 62 el 3 de novembre. L’obra parla de persones que viuen en bombolles, ja sigui físiques o metafòriques.

El manresà Jordi Cumplido signa la traducció d’A finals d’estiu, una ficció de l’escriptora bosniana Magdalena Blazevic basada en una massacre de les guerres balcàniques amb que el segell manresà L’Agulla Daurada inaugurarà el nou curs el 28 d’agost.

De Comanegra arribarà el 13 de setembre Partidària de la vida, un recull d’articles, entrevistes i conferències d’Aurora Bertrana, l’escriptora gironina que va viure i morir a Berga. La tria inclou textos dels anys 20 als 70 i és obra de Mariàngela Vilallonga.

El filòleg de Callús Jordi Badia, que fa dos anys va treure Salvem els mots, tindrà a llibreries el 21 de setembre No val a badar. Més de cent mots catalans intraduïbles (Rosa dels Vents). Cocina en casa con Jordi Cruz (Grijalbo), del xef manresà, sortirà el 9 de novembre. El crític cinematogràfic de Regió7 Pep Prieto signa amb Àlex Santaló Tot Marvel (Columna), el primer llibre en català sobre la relació de Marvel amb el setè art.

Subscriu-te per seguir llegint