El Giracirc guanya projecció a Collsuspina

El festival aplega més de 5.000 persones en la seva vuitena edició, amb la presència de companyies internacionals i espectacles de gran format que mantenen la vocació de descentralitzar la cultura i acostar el circ a nous públics 

Laura Serrat

Laura Serrat

Trapezistes gronxant-se a l'aire, malabaristes jugant amb les bitlles i pallassos despertant les rialles del públic. Són algunes de les escenes que s'han pogut veure en el Giracirc de Collsuspina, que s'ha celebrat aquest cap de setmana amb més de 5.000 espectadors. El poder de convocatòria del festival, que ha superat les expectatives dels organitzadors, ha tornat a convertir aquest petit poble del Moianès, de només 400 habitants, en un autèntic escenari del món del circ, en una edició que ha recuperat els espectacles de gran format després de la pandèmia amb el protagonisme de companyies de circ vingudes d'arreu del món.

El director del certamen, Xavier Vinuesa, explica que aquesta ha estat "una de les millors edicions" d'un festival que va començar fa vuit anys amb la vocació d'acostar el circ en un entorn rural i que, de mica en mica, s'ha anat fent un lloc dins de la programació cultural. "Enguany hem fet un salt endavant gràcies al premi Zirkòlika, un reconeixement que ens ha permès incrementar el pressupost de contractació fins a prop de 18.000 euros, amb artistes internacionals com Panchorizo, de Guatemala, i el clown mexicà Abraham Arzate, a banda de companyies consolidades del territori com Capicua, d'origen bagenc, que ha tornat després de participar en la primera edició del Giracirc", destaca Vinuesa.

D'aquesta forma, una dotzena de companyies s'han fet seu un municipi que, amb només tres dies, s'ha reconvertit en una casa d'artistes de circ que captaven l'atenció del públic amb espectacles per a grans i petits. Al llarg del cap de setmana, els espectadors han gaudit de propostes íntimes de petit format, com ara La vida toroidal, en què l'artista Rosa Peláez actua amb el seu fill de sis anys, l'Arai, a qui se li ha encomanat l'amor per la disciplina que practica la mare, o espectacles clown com El Trenca-Récords, de la companyia Abraham Arzate, on el protagonista despertava rialles portant les seves habilitats físiques al límit.

Després d'uns dies intensos i plens d'emocions, Vinuesa posa de manifest que "la clau de l'èxit del certamen, a banda dels artistes que fan brillar el cartell, és la base social del festival, els voluntaris, enguany una seixantena, que es dediquen a organitzar durant dies abans tots els preparatius del Giracirc". De fet, Vinuesa considera que allò que els diferencia d'altres festivals és "el component artesanal d'un festival fet amb molta cura per la gent del poble i pensat per al públic de la Catalunya central". En aquest sentit, apunta que la voluntat és "continuar creixent, però sense perdre de vista els valors que sempre ens han definit i que, amb el temps, ens han permès guanyar la confiança del públic".

El compromís social del Giracirc

El Giracirc ha tornat a donar protagonisme en aquesta edició als participants del Circ Social. Es tracta d'un projecte inclusiu, nascut a Olot, que s'impulsa des del mateix festival, amb el suport de la fundació social La Caixa, que va dirigit a joves migrats sols, nouvinguts i també del territori. L'objectiu de la iniciativa és treballar valors com la cohesió de grup o la integració social a partir de l'aprenentatge de les arts del circ.

Els resultats de mesos de treball s'han pogut veure aquest cap de setmana en una actuació en què els protagonistes del Circ Social han demostrat les seves habilitats en disciplines com les teles o el trapezi. Una de les participants en el projecte, Dikra El Ouahabi, de 13 anys, nascuda a Olot i amb arrels marroquines, explicava que per a ella formar part d'aquest projecte "és una forma de fer nous amics i perdre la por a provar coses diferents". La Dikra diu que no s'imagina dedicant-se professionalment al món del circ, però destaca que és una afició que no vol abandonar "perquè quan estic a dalt del trapezi em sento més valenta i forta".

Subscriu-te per seguir llegint