"Dos minuts infinits" juga amb el pas del temps al Teatre Comarcal de Solsona

L'obra és una adaptació del film japonès "Droste no hate de bokura" i la dirigeix el solsoní Aleix Albareda

Instantània d'un dels assajos de "Dos minuts infinits"

Instantània d'un dels assajos de "Dos minuts infinits" / Arxiu particular

Dues televisions, dos desfasaments temporals. La de l'habitació, que es projecta dos minuts al futur, i la de la cafeteria, que en retrocedeix dos cap al passat. Dos minuts infinits és una adaptació teatral de l'aclamada pel·lícula japonesa Droste no hate de bokura que trenca els motlles del context temporal i desdibuixa el present, dirigida per l'actor i pintor solsoní Aleix Albareda. De la interpretació, com és habitual per la Festa Major solsonina, se n'encarregaran actors amateurs de Lacetània Teatre, que s'enfronten a una comèdia que "els encorseta més que qualsevol altre que hagin fet, i en magnifica les errades" destaca el director.

Quant a l'escenografia, Albareda avança que serà "minimalista i poc carregada", amb línies de cinta al terra que simularan les parets i portes sobre l'escenari. Els personatges transitaran per tres espais: una cafeteria, una habitació i una perruqueria. A l'esmentada cafeteria, els protagonistes descobriran que un element d'entrada banal com la televisió, els recordarà el pretèrit més proper, en concret, dos minuts. L'aparell de l'habitació, en canvi, anunciarà prematurament els esdeveniments que afectaran els protagonistes. Unes televisions que contenen gravacions dels mateixos actors i que els serveixen per a "jugar amb ells mateixos" defineix el solsoní. Carregar-se o distorsionar el present, el fus temporal en el qual estem acostumats a relacionar-nos, "ha costat fins i tots als personatges, sobretot als primers assajos" sentència Albareda.

Una tasca, la d'assajar, que tampoc és fàcil de combinar, diu el director, "és complicat coordinar assajos en una època com l'estiu, molta gent està de vacances i no hem pogut fer masses passades plegats". Una circumstància que els va obligar a canviar d'obra, "teníem una proposta al cap, però la poca disponibilitat de gent ho ha fet impossible". Tot i això, Albareda no descarta aquesta primera obra del tot, i es mostra esperançat a "poder fer-la per la propera Festa Major". Sobreposant-se a les dificultats inicials, el director solsoní afirma que "quan vam tenir enllestides les gravacions, tot l'elenc va fer un canvi de xip, i des d'aleshores podem fer passis complets en gairebé tots els assajos".

La coordinació necessària pel que fa al temps que els actors poden destinar a les interaccions amb la televisió, un dels elements centrals de Dos minuts infinits, és una altra de les dificultats que envolten l'obra. Director i personatges són conscients que "és una representació més exigent que qualsevol altre que hagin fet, no hi poden haver errades", i que en cas que n'hi hagi, "es veuran magnificades". Albareda, però, projecta una confiança cega als seus companys, a qui esperona dient que "mentre gaudeixin de l'actuació, el públic ho farà amb ells", o recordant-los que "des de direcció, vestuari, escenografia... es posen els fonaments, però que són els actors i les actrius, sobre l'escenari, els encarregats de fer volar el projecte".

La representació, que s'estrena demà al Teatre Comarcal (22.30 h), es podrà gaudir cada dia de la Festa Major de Solsona. Divendres i dissabte l'obra arrencarà a les deu del vespre, mentre que diumenge i dilluns la representació es durà a terme a les sis de la tarda. Com ja és de costum també en les obres que s'estrenen en aquest període festiu, el cap de setmana del 16 i 17 de setembre també es farà una passada de Dos minuts infinits. Dissabte a les sis de la tarda, i diumenge a les deu del vespre. Una decisió que el director justifica tenint en compte "l'important nombre de solsonins que aprofiten la Festa Major per allargar les vacances". D'aquesta manera, es dona l'oportunitat a tota la ciutadania de gaudir d'una obra protagonitzada per actors i actrius emergents locals.