Celeste Alías condueix el primer cor de música improvisada a Espanya

La cantant santjoanenca encapçalarà un grup de tretze intèrprets femenines que "busquen els límits de la veu" al Konvent de Cal Rosal

Algunes de les intèrprets que formen part del col·lectiu Veus Lliures, amb Alías al mig

Algunes de les intèrprets que formen part del col·lectiu Veus Lliures, amb Alías al mig / Arxiu particular

Al món de la música, encara hi ha molts aspectes a explorar. A partir d'aquesta certesa, la cantant de boleros i jazz santjoanenca Celeste Alías encapçala un grup de setze intèrprets "sense vergonya" que s'endinsa en una "recerca continua dels límits de la veu". Gairebé dos anys després de la formació del grup, i de constants residències plegades, oferiran un recital d'improvisació lliure i conducció, demà a les 20.30 h, al Konvent de Cal Rosal. Un col·lectiu, Veus Lliures, que es tracta del primer cor de música improvisada a Espanya.

"L'experimentació musical és una part més al meu registre com a cantant", reivindica Alías, que és la directora artística del projecte. Al concert a Cal Rosal, tretze de les setze veus, oferiran un tast de música improvisada, i un altre de música conduïda. Aquesta darrera, una disciplina on "els intèrprets reaccionen entonant la nota que volen en veure els senyals que els dona el director", i que, per tant, "dona molta llibertat als músics". Totes aquestes dinàmiques, amb les quals les cantants han experimentat durant diverses residències plegades, "converteixen en molt divertit el treball de creació musical".

Les tretze veus que participaran del concert "són totes femenines, perquè d'aquesta manera acotem el color de la veu. I a més són grans professionals amb trajectòria dins del sector, i sense gens de vergonya a buscar els límits del seu instrument: la veu". Acompanyaran a Alías sobre l'escenari: Anna Subirana, Joana Gomila, Diana Palau, Inés Galván, Mariona Sagarra, Yexza Lara, Marta Valero, Sara Lilu, Anna Tapia, Sandra Artigas, Magda Garre, Alba Tor, Mercedes Delclós, Selina Worsley, Neus Calaf i Agnès Balfegó. Algunes d'elles, diu la directora, "les conec des de fa molt temps, perquè les vaig tenir com alumnes al Conservatori Superior del Liceu".

La cantant santjoanenca comparteix que "l'exercici d'improvisació porta implícites textures que no sempre són consonants", i avisa que es tracta d'una experiència molt poc comuna. Tant, que es tracta del primer cor que ofereix aquest tipus de música a l'estat espanyol. Per a les intèrprets, la iniciativa les permet investigar racons i possibilitats desconegudes fins aleshores de la seva veu, i les obliga a respectar-se les unes amb les altres: "una tasca complicada quan no existeix necessàriament una jerarquia, no tothom, per molt bé que canti, pot formar part d'un col·lectiu d'aquestes característiques", diu la directora del cor.