La Mediterrània dona la paraula als artistes del Bages

Vuit creadors, intèrprets i grups de cultura popular de Manresa i comarca formen part de la programació de la fira que se celebra de dijous a diumenge

Assaig de l'espectacle "Correllums"

Assaig de l'espectacle "Correllums" / MIREIA ARSO

Toni Mata i Riu

Toni Mata i Riu

Vuit artistes i grups de cultura popular de Manresa i comarca tindran el seu moment de protagonisme en la Fira Mediterrània, que es posa en marxa aquest dijous i durant quatre proposa 84 espectacles i projectes de cultura d'arrel tradicional. El certamen es desplega per 20 espais d'actuació de la ciutat i enguany incideix en la recuperació de la presència internacional, que va minvar durant els anys de la pandèmia.

La 26a Fira Mediterrània referma el seu vincle amb el territori donant la paraula a diversos artistes i col·lectius que treballen en la divulgació de la cultura popular amb una mirada contemporània. L'espectacle Correllums, de Bàcum / Arts escèniques i visuals i Xàldiga, revisita els balls de diables i els correfocs canviant les forques de foc per llum làser. Xàldiga Taller de Festes, a més, és l'amfitrió, juntament amb l'Agrupació de Bestiari Festiu, de la trobada de víbries que se celebra amb motiu del 40è aniversari de la víbria de Manresa: hi seran, també, les d'Igualada, Barcelona, El Vendrell i Castelló de la Plana.

La Colla Castellera Tirallongues de la capital bagenca protagonitzarà l'actuació que se celebra cada any en el marc de la Fira, i en aquesta ocasió estarà acompanyada dels Castellers de Terrassa.

L'avinyonenca Alba Careta i l'igualadí Henrio (nom artístic d'Enric Verdaguer) estrenaran l'espectacle Udolç, nom homònim del disc que sortirà el 2 de novembre i que és la tercera producció del projecte Càntut de recuperació de les melodies tradicionals de les comarques gironines. Els dos artistes de la Catalunya Central toquen un repertori de cançons de bressol.

La companyia manresana Cosinsart estrena Ballant-la, una proposta de teatre, dansa i música que farà ballar els clients i els treballadors del Mercat Puigmercadal amb cançons típiques del ball d'orquestra.

En la final del Concurs Sons de la Mediterrània, que tindrà lloc a la Fira, un dels participants és Groovin'CAT, un trio bagenc que combina l'electrònica amb la música tradicional catalana i elabora així un repertori de ball folk.

Per la seva part, Sònia Serra, dansaire de l'Esbart Manresà, ha pres part en el laboratori Transmissió creuada, on artistes de diferents disciplines han compartit llengüatges artístics com la coreografia, la música, la veu i el moviment. Una proposta pensada per a l'Obrador d'arrel i reservat als professionals acreditats, que està organitzada per la Fira Mediterrània i el Mercat de les Flors.

En aquest sentit, un altre dels muntatges pensat per als acreditats és la interacció i la improvisació que el pianista manresà Manel Camp realitzarà amb un programa d'intel·ligència artificial. L'activitat està inclosa en les jornades professionals que tractaran sobre la influència de la IA en els processos creatius.