L'escriptor noruec Jon Fosse obté el Nobel de Literatura

El jurat destaca la prosa del premiat i les seves obres de teatre "innovadores"

Jon Fosse és el nou Nobel de literatura

Jon Fosse és el nou Nobel de literatura / HAKON MOSVOLD LARSENVIC/REUTERS

EFE

L'autor noruec Jon Fosse (Haugesund, 1959) ha estat anunciat aquest migdia com a guanyador del Premi Nobel de literatura del 2023, "per les seves innovadores obres de teatre i la seva prosa que donen veu a l'inefable".

El Nobel de Literatura és el quart de la ronda d'aquests prestigiosos guardons, després que en els dies previs es donessin a conèixer el de Medicina, el de Física i el de Química, i a l'espera que aquest divendres es concedeixi el de la Pau.

Segona l'Acadèmia Sueca, el premiat d'aquest any ha desenvolupat un estil que ha arribat a conèixer-se com "el minimalisme de Fosse", que es veu per exemple en la seva segona novel·la, Steng gitar (1985), on fa variacions sobre els seus temes centrals, com el del moment crític de la indecisió.

En aquesta obra, una mare surt del seu apartament a treure les escombraries, però es queda fora amb el seu nadó a dins, i no s'atreveix a buscar ajuda perquè no es veu amb cor d'allunyar-se del seu fill.

En paraules de l'entitat que atorga el Nobel, l'obra de Fosse ens presenta un món similar al de l'obra de Kafka amb la diferència que aquest apareix en situacions que són pròpies de la nostra vida quotidiana.

A més de Kafka, l'Acadèmia veu altres autors relacionats amb l'obra de Fosse, com l'irlandès Samuel Beckett, un dels màxims exponents del teatre de l'absurd, i el poeta alemany Georg Trakl.