Memòria.cat localitza el registre hospitalari del fill de Lluís Companys

Lluïset Companys va desaparèixer d'un hospital de París després d'un bombardeig alemany

El noi va estar ingressat del 30 de setembre al 29 de novembre de 1940 a Llemotges, dates que fins ara no se sabien amb exactitud

L'expresident va estar buscant el seu fill fins que va ser arrestat i entregat a les autoritats franquistes

El registre d’entrada i sortida de l’Hospital de Llemotges de Lluís Companys i Micó

El registre d’entrada i sortida de l’Hospital de Llemotges de Lluís Companys i Micó / Memoria.cat

Redacció

La troballa d'un registre hospitalari ha permès fixar les dates exactes en que el fill de Lluís Companys, Lluïset Companys i Micó, va estar ingressat en un sanatori de Llemotges sense que la seva família ho sabés. S'aporta llum així a un episodi negre en la biografia de l'expresident de la Generalitat que va propiciar que fos capturat i posteriorment afusellat pel Franquisme. El document l'ha localitzat Jordi Pons Pujol, de l’Associació Memòria i Història de Manresa, que aquest divendres l'ha publicat al seu web Memoria.cat.

Lluís Companys fill patia un tipus d’esquizofrènia greu i progressiva que li alternava períodes depressius amb d’altres d’agressivitat. El 14 de juny del 1940 estava ingressat en un centre hospitalari de la rodalia de París, d'on va ser evacuat, juntament amb altres pacients, de forma ràpida i caòtica després d'un bombardeig. En mig del caos, els metges li van perdre la pista i ell, incapaç de parlar i sense documentació, va ser confós per un desertor francès i arrestat.

Companys i qui aleshores era la seva segona esposa, Carme Ballester, van estar buscant el noi. De fet, l'expresident havia de fugir a Amèrica, però va decidir quedar-se a França per intentar trobar-lo i, poc després, el 15 d'agost, va ser arrestat i entregat a les autoritats franquistes. El 15 d'octubre seria afusellat. Entremig, l'esposa de Companys va posar anuncis en diaris locals fins que va rebre la resposta del director d’un sanatori de la ciutat de Llemotges, al sud-oest del país. Aquest tenia un intern que coincidia amb la descripció publicada.

Identificat per dos joves catalans que es trobaven a la zona, Lluïset Companys va ser finalment autoritzat a sortir, travessant la línia de demarcació cap a territori ocupat i acollit a París pel doctor Anguera de Sojo.

Fins ara no se sabia exactament quants dies Lluís Companys i Micó havia estat ingressat en aquest sanatori. L’interrogant queda resolt amb el document inèdit que l’Associació Memòria i Història de Manresa ha donat a conèixer aquest divendres. És la pàgina del registre d’interns de l’Hospital Psiquiàtric de Naugeat (Llemotges), conservat als Arxius Departamentals de la Haute-Vienne (cota d’arxiu 1X723). S'hi veu com l’estada del fill del president va durar dos mesos, amb data d’entrada de 30 de setembre de 1940, i de sortida de 29 de novembre del mateix any, precisant que sortia «força millorat».

El president Lluís Companys va ser afusellat el 15 d’octubre de 1940, 15 dies després que el seu fill ingressés a l’Hospital Psiquiàtric. Aquest diumenge se celebren els 83 anys de la seva execució.