Un nou cicle de cinema vol fer reviure l’esperit de l’Atlàntida

Bages Centre de Manresa acull aquest divendres la Zombie Night que inaugura una programació destinada a revisitar títols mítics com «Gremlins» i que convida a la participació activa del públic a les sessions

L'Atlàntida va ser un multisales i va acollir esdeveniments com el Festival de Cinema Negre de Manresa, aquí en una imatge del 2003

L'Atlàntida va ser un multisales i va acollir esdeveniments com el Festival de Cinema Negre de Manresa, aquí en una imatge del 2003 / ARXIU/MIREIA ARSO

Toni Mata i Riu

Toni Mata i Riu

Una Zombie Night amb la projecció dels clàssics Dawn of the dead i Shaun of the dead inaugura aquest divendres 20 d'octubre, a Bages Centre, les sessions del The Atlàntida Picture Show. La iniciativa «vol recuperar la vivència col·lectiva d’anar al cine i l’esperit de l’antic Atlàntida», que va tancar portes l’estiu del 2012 al centre de Manresa, explica Guillem Lafoz, impulsor del projecte juntament amb Gabriel Campoy, Gerard Quinto i Esteve Soler. La primera programació del nou cicle es perllongarà fins al gener amb títols com Gremlins, The Texas Chainsaw Massacre i la trilogia Lord of the rings entre altres. 

«Feia temps que volíem fer un homenatge a l’Atlàntida i reviure una època en que les pel·lícules es veien al cine, i anar-hi era tota una experiència social», explica Lafoz: « per això, vem pensar que estaria bé, amb la qualitat de Bages Centre, poder tornar a veure les cintes que ens van marcar». En aquest sentit, el cineasta rememora «el xoc» que va representar per a molts «veure films com Gremlins o Scream» i apunta que The Atlàntida Picture Show no és només un espai per a la nostàlgia: «volem que vinguin els joves a gaudir de les pel·lícules i a participar de la trobada».

Totes les projeccions es duran a terme en versió original i amb la voluntat que siguin participatives. Tot i que els responsables no volen desvetllar les sorpreses que tenen preparades, si algú es presenta a la jornada inicial vestit de zombie serà, fins i tot, benvingut. La sessió d’aquesta nit (22 h, 10 euros) s’inscriu en el programa del Clam, el Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya que té lloc aquests dies a Manresa, Navarcles i Sant Fruitós de Bages. No en va, tal i com expliquen els impulsors de la iniciativa, el cinema de zombies és una metàfora dels efectes del capitalisme.

Al voltant de Tots Sants i la festa de Halloween, hi ha previstes dues sessions amb títols de terror. El dijous vinent, dia 26 d’octubre,  es projectarà The nightmare before Christmas (1993) i l’endemà es farà la Nit Slasher amb una sessió doble: Scream (1996) i The Texas Chainsaw Massacre (1974).

El títol previst per al novembre, concretament el dia 24, és un tot un clàssic del cinema viscut com una experiència fora de la pantalla: The Rocky Horror Picture Show (1975), una sessió que s’organitza en col·laboració amb El Galliner i que no es pot entendre sense els espectadors dempeus cantant i ballant a la platea.

Gairebé un mes després, el 21 de desembre, es passarà Gremlins, una cinta d'aromes nadalencs estrenada el 1984 que forma part de la memòria col·lectiva. La primera programació del cicle es clourà el 14, 21 i 28 de gener amb la projecció de la premiada trilogia d’El senyor dels Anells en horari matinal: The Fellowship of the ring, The two towers i The return of the king.

Un espai amb 35 anys de vida

L’Atlàntida va obrir portes l’any 1976 amb Tiburón i durant 35 anys va ser un dels grans centres d’oci i cultura de la ciutat. El 1987 va incorporar l’espai de l’annex Cinema Catalunya i es va convertir en un multicines que sumava 2.246 butaques en quatre sales de projecció. A finals d’agost del 2012 va tancar definitivament pel descens d’espectadors i com a símbol d’una societat molt diferent de la que havia vist al naixement de l'equipament al centre de la ciutat tres dècades i mitja abans.

«Volem implicar entitats de la ciutat en la programació», apunta Lafoz. Les sessions de la primera tongada de pel·lícules se celebraran a la sala 7, excepte la Zombie Night i la trilogia basada en la saga literària de Tolkien. «Si la resposta del públic és bona, continuarem endavant», reconeix. Les entrades de totes les sessions ja estan a la venda tant a la pàgina de Bages Centre com des de la web atlantidamanresa.com.