El Fórum 10 parlarà de la relació del periodisme amb el Barça i el Vaticà

Les quatre jornades també tractaran els 40 anys de Catalunya Ràdio i la dialèctica entre informació i entreteniment

Enric Calpena, Marta Romagosa i Killian Sebrià, tres dels participants del Fòrum 10

Enric Calpena, Marta Romagosa i Killian Sebrià, tres dels participants del Fòrum 10 / WIKIPÈDIA/MARTA MONFORTE (ACN)

Toni Mata i Riu

Toni Mata i Riu

El relleu social del Barça, les intrigues vaticanes, el 40è aniversari de Catalunya Ràdio i la dialèctica entre informació i entreteniment són els temes de la 32a edició del Fòrum 10, una trobada anual que organitzen Ràdio Puig-reig i l’Ajuntament per reflexionar sobre el món de la comunicació i escoltar les opinions i les històries de personalitats vinculades al periodisme. Una programació eclèctica elaborada per tocar temes diversos i atreure un públic ampli és el motor d’una iniciativa que, superades les tres dècades de vida, manté el vigor intacte i durà a Puig-reig personalitats de la talla de Ramon Besa, Enric Calpena, Vicenç Lozano, Marta Romagosa, Toni Clapés, l’igualadí Killian Sebrià i el gironellenc Isaac Vilalta.

Tal com explica Josep Genescà, director de Ràdio Puig-reig i l’ànima del Fòrum 10, «quan el 1991 vàrem estrenar les jornades vivíem un moment d’auge, de necessitat d’informació, però també de progrés de les llibertats». Des del primer dia, el certamen es va proposar fer pujar al Berguedà grans protagonistes de la comunicació a Catalunya.

La sessió inaugural del divendres 3 de novembre que, com totes se celebrarà a La Sala de la plaça Nova, tindrà Catalunya Ràdio com a eix central amb motiu dels 40 anys d’existència de l’emissora pública. Un lapse de temps extens i de més de la meitat del qual n’ha estat partícip Killian Sebrià, que va figurar durant 21 anys al Catalunya Nit, l’informatiu nocturn de la cadena. Al seu costat hi serà Isaac Vilalta, periodista esportiu especialitzat en ciclisme.

També d’esports, alhora que de societat, tractarà la segona trobada, el 10 de novembre. Amb el títol El Barça, història i vida, Enric Calpena i Ramon Besa parlaran dels no sempre fàcils vincles entre el club blaugrana i el periodisme. Calpena ha escrit dues novel·les sobre els primers temps de l’entitat (El primer capità i En guerra, al segell Edicions 62) i Besa és un nom molt respectat de la premsa que cobreix el Barça.

El Vaticà té molts secrets però per a Vicenç Lozano no tants. Qui va ser corresponsal de TV3 a la Santa Seu durant més de trenta anys ha publicat darrerament Intrigues i poder del Vaticà i Vaticangate (Pòrtic) i el 17 de novembre dissertarà a Puig-reig sobre Què hi ha darrere del Vaticà? El dia 24, Marta Romagosa (Catalunya Ràdio) i Toni Clapés (director del programa Versió Rac1) debatran sobre els límits entre informació i entreteniment. Eva Pomares, Directora General de Difusió de la Generalitat de Catalunya, tancarà les jornades a continuació.

Totes les xerrades són obertes al públic i les moderarà Josep Genescà. Qui vulgui les podrà seguir en directe a Ràdio Puig-reig.

Més de trenta anys prenent-li el pols a la comunicació

El Fòrum 10 es va posar en marxa el 1991 amb la voluntat de ser un punt de trobada rellevant del món periodístic català. En la primera edició, amb el títol «La Comunicació avui», hi van prendre part noms tant destacats com els de Josep Cuní, Miquel Calçada ‘Mikimoto’, Vicenç Villatoro i l’aleshores director de Regió7 Gonçal Mazcuñán, entre altres. Des d’aleshores, no hi ha cap periodista o comunicador destacat que no hagi passat per la localitat berguedana per tractar sempre qüestions candents de l’actualitat comunicativa. El Fòrum 10 del 2020 es va suspendre a causa de la pandèmia, però l’any següent va reprendre l’activitat per abordar qüestions candents en un món necessitat de bona informació.