La productora bagenca BAH Studios proposa un curt de terror rodat i produït en un mes

El projecte porta el nom d’"Aparcada" i compta amb la participació de la barcelonina Candela Antón i dels manresans Enric Llort i Maria Vega

La primera projecció del metratge es podrà veure als cinemes Bages Centre el 31 d’octubre a les 20 h

El rodatge es va fer durant un vespre al pàrquing de La farola de Manresa

El rodatge es va fer durant un vespre al pàrquing de La farola de Manresa / Hasmukh Kerai

Tenir enllestit un curtmetratge en un mes. Aquest era el principal objectiu que es va proposar l’equip de la productora bagenca BAH Studios. Una tasca complicada, però que el guionista i director del metratge, Marc Perich, es va encarregar de capitanejar i afinar per a superar-la. El resultat? Aparcada, una història de tensió que es desenvolupa a un pàrquing subterrani d’on sembla impossible sortir-ne.

El procés creatiu de la peça tampoc va ser el més habitual: "Vam fer el que anomenem una ‘tancada creativa’". Un procés en el qual "l’equip es divideix en dos grups que suggereixen una idea de curtmetratge". Una vegada definides les idees, s’intercanvien i la resta de l’equip les complementa. Però aquí no s’acaba el procés participatiu. La productora bagenca va consolidar les dues propostes, i mitjançant un vídeo a Instagram on n’explicaven la sinopsi, va donar veu i vot a la seva audiència. Aparcada s’emmarcava en un pàrquing, mentre que l’altra proposta ho feia a un teatre. Després de l’èxit de la primera convocatòria a les xarxes socials, l’equip també va mostrar predisposició a escoltar propostes que els recomanaven els seus seguidors. Perich, nascut a Mura i que ja va guionitzar el programa Artistes que es va emetre a TV3, va seleccionar les idees que més encaixaven i les va incorporar, "també és una manera divertida i interessant de treballar", diu el director.

Una premissa que sí que es tenia clara des de l’inici era el caràcter de la producció, "en faríem la primera projecció durant Tots Sants, per tant, havia de tenir un component de terror o suspens", comenta el navarclí David Villareal, productor executiu. Trobar un espai on rodar el curt "va ser senzill", recorda el navarclí, "el pàrquing La farola es va posar en contacte amb nosaltres, i ens van oferir el seu espai un vespre". Haver de rodar a la nit "donava tranquil·litat, però també representava un desgast extra per a tots", confessa el director. La temàtica de la producció i el guió del curt "projectava un ambient certament terrorífic, de fet, quan algú havia d’anar al lavabo, sempre hi anava acompanyat".

La protagonista del projecte és l’actriu barcelonina Candela Antón, amb qui Villareal ja havia coincidit en el rodatge de Patates Rosses. Al seu torn, Perich la defineix com a "molt professional", expressant que "ha estat un plaer dirigir-la". L’elenc el completen dos manresans: Enric Llort, que es fa seu el rol d’antagonista, i el director del curt qualifica de "molt divertit"; i Maria Vega, que fa un cameo final.

Primera projecció i futur del curt

Aparcada es projectarà per primera vegada dimarts 31 d'octubre, a les vuit del vespre, als cinemes Bages Centre de Manresa. Tant el director com el productor executiu del curtmetratge, recorden que el que es veurà a la sala d’exhibició de la capital bagenca "està subjecte a canvis, encara se li hauran d’aplicar algunes capes finals referents al color o la banda sonora". Tot i aquestes qüestions finals, Villareal es mostra "molt satisfet" de la feina feta per tot l’equip que ha participat en el rodatge i en la postproducció.

La peça final, comenta el navarclí, "la començarem a moure de cara al mes de novembre, i tenim la intenció que es projecti a festivals". Amb aquest objectiu, l’equip de BAH Studios ha teixit relacions amb Catalan Films, una institució que vetlla per la participació de la indústria audiovisual catalana a l’exterior. Presentar el metratge a festivals porta implícita la impossibilitat de penjar-lo a la seva pàgina web, "s’haurà de veure a cinemes, perquè hi ha certàmens que no ho permeten".