Mestres Cabanes ja té el seu llibre "de pes" i tindrà al Museu del Barroc la seva obra reunida

Figura fonamental de l'escenografia i la pintura, la presentació del volum ha omplert pràcticament la Plana de l'Om

Entre els assistents, la seva filla, Isabel Mestres, que ha estat durant 30 anys la presidenta de la Fundació Mestres Cabanes

El llibre compila l'obra de l'artista conservada al Museu de Manresa i a la Fundació Mestres Cabanes, impulsors de la publicació i de la unificació de l'obra en la futura sala

Susana Paz

Susana Paz

Amb un aplaudiment a Isabel Mestres, la filla de Josep Mestres Cabanes, asseguda a primera fila, ha pràcticament començat avui la presentació del llibre-catàleg que ha de ser referent quan es parli de l'obra del seu pare, el gran escenògraf i pintor manresà, nascut el 1898 al carrer Sobrerroca, que moria a Barcelona el 1990. Un llibre de "pes" en tots els sentits, com apuntava al final l'alcalde Marc Aloy. I un llibre de pes que en xifres, com ha explicat el seu editor, Ignasi Torras, vol dir 400 pàgines, prop d'un miler d'obres reproduïdes, 2,5 quilos de pes, amb 7 capítols, més de 54.000 paraules i deu autors, especialistes en diferents camps per aproximar-se a la figura i al contex artístic del protagonista: de la història de l'art a la musicologia. Un llibre, que es va començar a gestar el 2018 i que suma el catàleg de l'obra reunida a la Fundació Josep Mestres Cabanes i al Museu de Manresa, impulsors d'una publicació que l'artista manresà "es mereixia". La presentació ha omplert pràcticament l'Espai Plana de l'Om amb una vetllada mil·limetrada, d'una hora exacta de durada, que ha tingut cinc parlaments i quatre interpretacions músicals on ha brillat la mezzosoprano manresana Marta Valero amb el pianista també manresà Carles Jiménez mentre es projectava en una pantalla una selecció d'obres de Mestres Cabanes. I dues coincidències per fer la quadratura del cercle que ha subratllat Joan Ribera Mestres, membre del patronat i secretari de la fundació: una presentació que s'ha fet l'any que es compleixen els 125 anys del naixement de Mestres Cabanes i el dia de Santa Cecília, patrona de la música (encara que s'hagi escapat que era Santa Llúcia). Un homenatge a qui es va convertir durant la seva etapa al Liceu en l'últim gran escenògraf clàssic.

Carles Jiménez i Marta Valero

Carles Jiménez i Marta Valero / Oscar Bayona

L'obra de Mestres Cabanes s'unificarà en un mateix espai al futur Museu del Barroc

El llibre, com ha subratllat Ribera, és el resultat del "treball de dues institucions que faran un pas més per conservar i difondre l'obra de Mestres Cabanes": Unificar l'obra de l'artista manresà [la que acull el museu i la de la fundació] en un mateix espai. Serà a la Sala Mestres Cabanes que se situarà en el segon pis del futur Museu del Barroc. El conveni està signat i el finançament lligat, ha confirmat l'alcalde.

La presentació del llibre, que ha tingut com a conductora la periodista d'aquest diari Laura Serrat, ha posat de relleu un treball d'equip, en paraules de Torras, per preservar i difondre el llegat de l'artista i de la "necessitat" de reunir i catalogar el seu fons, en paraules de Ribera. Per l'escenari de la Plana de l'Om han parlat, a més de Ribera i Torras, dos dels autors que signen el llibre: Francesc Fontbona de Vallescar, historiador de l'art, que l'ha definit com el "patriarca de l'escenografia catalana del segle XX" a més de posar-lo especialment de relleu com a pintor de cavallet, destacant la sèrie que va pintar de la Catedral de Burgos, "que va acabar arrodonint la seva carrera"; i la doctora en teoria i història de l'escenografia Anna Solanilla, que ha apuntat la "singularitat" de Mestres Cabanes en unir "perspectiva -mestratge i tradició- i color -per la seva aproximació a l'avantguarda" en unes escenografies "amb ànima" que a l'escenari "subordinen la capacitat poètica a una tècnica". L'alcalde de Manresa, Marc Aloy, tancava una vetllada en la qual s'han intercalat les paraules amb les peces d'òperes com Canigó del Pare Massana, Guillem Tell de Rossini, l'Aida de Verdi (emblemàtica de Mestres Cabanes) o Tristany i Isolda de Wagner. Aloy ha subratllat l'"orgull" de tenir entre el públic Isabel Mestres, durant 30 anys presidenta de la Fundació Mestres Cabanes i un llibre en una "edició de luxe" que posa el llegat de l'artista a l'abast de tothom. Ha recordat les persones que han empès a fer realitat aquest volum, com el director del museu Francesc Vilà o l'anterior regidora de Cultura, Anna Crespo (entre els assistents) i ha rememorat la darrera vegada que es va poder veure l'escenografia d'Aida de Mestres Cabanes al Liceu, el 2020.

El volum s'edita en català i castellà (amb traducció a l'anglès) i presenta el catàleg de l'obra reunida a la Fundació Josep Mestres Cabanes i al Museu de Manresa. Al preu de 75 euros, s'ha pogut adquirir en acabar l'acte. Els autors del llibre són Francesc Comas Closas, historiador i geògraf; Francesc Fontbona de Vallescar, historiador de l’art i acadèmic numerari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi; Màrius Carol Pañella, periodista i escriptor; Oriol Pérez Treviño, musicòleg i assagista; Roger Alier Aixalà, historiador i crític musical, que va morir el passat mes de juny; Marcel Gorgori Argemí, periodista i escriptor; Anna Solanilla Roselló, historiadora de l’Escenografia i llicenciada en Belles Arts i Art Dramàtic, en l’especialitat d’Escenografia; Josep i Jordi Castells Planas, escenògrafs; i Francesc Vilà Noguera, llicenciat en Filosofia i museòleg.

Presentació al Liceu

Nascut a Manresa, Mestres Cabanes es va traslladar el 1919 a Barcelona i va conrear des del dibuix a la pintura i l'escenografia, a més d'altres disciplines com el disseny gràfic i el muralisme. Les seves impresionants produccions artístiques al Gran Teatre del Liceu el van projectar universalment. Al Liceu, la sala d'assaig que hi ha sobre la sala principal, dotada de llum natural, porta el nom de l'artista manresà. I aquest serà l'espai on el 28 de novembre es tornarà a presentar el llibre amb la taula rodona "Josep Mestres Cabanes i l'escenografia a Catalunya", que conduirà Màrius Carol amb la participació d'Alfons Flores, Jordi Castells, Montse Amenós i Anna Solanilla.