Joan Manuel Serrat, Medalla d’Honor de la SGAE

L’entitat agraeix la contribució a la societat civil de creadors rellevants amb aquest reconeixement

Joan Manuel Serrat en l'últim dels concerts de la seva dilatada carrera al Palau Sant Jordi

Joan Manuel Serrat en l'últim dels concerts de la seva dilatada carrera al Palau Sant Jordi / Jordi Borràs

ACN

El cantant Joan Manuel Serrat rebrà la Medalla d’Honor de la SGAE. La Junta Directiva de la Societat General d'Autors i Editors ha decidit per unanimitat concedir la distinció més important de l’entitat al compositor. Amb aquest reconeixement, la SGAE agraeix la contribució a la societat civil de creadors rellevants. El lliurament tindrà lloc el dimarts 12 de desembre de 2023 a la seu madrilenya de la institució. L’escriptor i premi Cervantes Eduardo Mendoza serà l’encarregat de llegir la ‘laudatio’. ‘El ball de la civada’ va ser la primera cançó que el compositor va registrar a la SGAE, l’11 de juliol de 1968 i més de cinc dècades després han quedat inscrites a l’entitat 340 obres.

El president de la SGAE, Antonio Onetti, ha recordat que són molts els motius per al reconeixement de Serrat: «A aquestes altures, no cal glossar una carrera que l’ha elevat a la categoria de mite de la música com a cantant i compositor. Ha demostrat el seu talent, no només escrivint algunes de les lletres més inoblidables de la nostra música, sinó també adaptant i recuperant els versos de poetes com Machado, García Lorca, Miguel Hernández, Salvat Papasseit, Palau i Fabre o León Felipe, entre d’altres”.

Onetti ha ressaltat que amb la seva música, l’autor català “ha estat decisiu per mantenir viva l’obra d’aquests escriptors que representen el millor de la nostra poesia”. Ha indicat que Serrat representa “la veu de tots, que ha sabut fer de la seva música un relat de les nostres vides i que és una referència en la defensa dels drets humans, de la solidaritat, i de l’ajut als perseguits i als oprimits”. 

Des de 1963, la Medalla d’Honor de la SGAE s’ha concedit de manera extraordinària a un nombre selecte de 51 personalitats o institucions destacades per la seva contribució universal a l’àmbit cultural. Es tracta de la màxima distinció de la principal entitat de gestió de l’estat espanyol. El nom de Joan Manuel Serrat se suma a una llista en la qual també hi figuren Francisco Ayala, Antonio Buero Vallejo, Frederic Mompou, Marilyn Bergman, Francisco Nieva, José Antonio Labordeta, José Feliciano, Pablo Sorozábal, Cristóbal Halffter, Lina Morgan, Antonio Banderas, Alfonso Sastre, Antón García Abril i Luis de Pablo, entre d’altres