Llorenç Capdevila novel·la la vida de Caracremada

Entre les novetats editorials del nou any també hi ha les vivències del periodista surienc Francesc Garriga com a corresponsal als Estats Units

Llorenç Capdevila tindrà novetat a principis de febrer

Llorenç Capdevila tindrà novetat a principis de febrer / ARXIU/OSCAR BAYONA

Toni Mata i Riu

Toni Mata i Riu

El 2024 arribarà a les llibreries amb diverses novetats escrites per autors de la Catalunya Central, com el retrat novel·lat del maqui Caracremada que ha fet Llorenç Capdevila, una novel·la nascuda durant el confinament del gironellenc Marc Font i les vivències del surienc Francesc Garriga com a corresponsal de Catalunya Ràdio als Estats Units. Tres títols que se sumen a la ja anunciada publicació el 20 de març de Cèlia Palau, l’spin-off del supervendes Olor de colònia de Sílvia Alcàntara.

Ramon Vila, Caracremada, va ser assassinat per la Guàrdia Civil l’estiu del 1963 prop de Castellnou de Bages. L’escriptor manresà Llorenç Capdevila aborda la seva figura des de la realitat i la ficció en la novel·la Li deien Caracremada, que arribarà a les llibreries 7 de febrer publicat per Empúries.

El gironellenc Marc Font és l’autor de La modista de Gràcia (La Campana), a la venda el 18 de gener, una novel·la sobre el trajecte vital d’una dona que neix el 1944 a Gràcia i és obligada a casar-se de jove. Més endavant, s’estableix com a modista de vestits de núvia, però quan està enllestint el seu primer encàrrec la núvia desapareix. La novel·la va començar com un conte que Font va escriure en el confinament i va ampliar després.

La Campana també és el segell que editarà Sotto voce, un thriller rural ambientat a la localitat anoienca de Santa Maria de Miralles que sortirà el 25 de gener i signa l’autor d’Òdena Gal Gomila. Una investigadora dels Mossos d’Esquadra, Clàudia Blanch, és l’encarregada de resoldre el cas d’un músic que apareix assassinat al seu cotxe amb un tros d’una carta d’amor a les mans.

En el terreny de la no ficció destaca A Washington amb paracaigudes (Pòrtic), un text del periodista de Súria Francesc Garriga que arribarà a les llibreries el 7 de febrer. Especialitzat durant anys en la informació esportiva, va arribar l’octubre del 2021 a la capital nordamericana i, des d’aleshores, ha explicat la singularitat d’un país polaritzat políticament.

També sortiran dues novetats amb el català com a tema. Carme Junyent, que va morir el 3 de setembre, signa Deu lliçons per salvar el català (La Campana) a partir de la selecció de textos feta pel filòleg callussenc Jordi Badia. Sortirà el 7 de març, i el 25 d’aquell mes arribarà La catalana llengua (Ara), on Elisenda Pineda i l’il·lustrador berguedà Jaume Capdevila KAP fan un repàs il·lustrat i amb humor de la història del català.

Com ja vem avançar fa unes setmanes, també seran novetat al gener l'onzè volum de la Geografia Literària (Pòrtic), del monistrolenc Llorenç Soldevila, mort l'any passat, dedicat a Andorra, i una obra col·lectiva de filosofia -Per què pensar? (Edicions 62)- en que hi participa el solsoní Raül Garrigasait.