El volum sobre Andorra de la Geografia Literària de Llorenç Soldevila sortirà al gener

El solsoní Raül Garrigasait participa en un volum col·lectiu que reivindicarà la filosofia i el pensament i també es publicarà a l'inici del 2024

Llorenç Soldevila (a l'esquerre) i Raül Garrigasait

Llorenç Soldevila (a l'esquerre) i Raül Garrigasait / SALVADOR REDÓ/OSCAR BAYONA

Toni Mata i Riu

Toni Mata i Riu

La monumental "Geografia literària" de Llorenç Soldevila (Monistrol de Montserrat, 1950-Argentona, 2022) continuarà a títol pòstum el mes de gener vinent amb la publicació en el segell Pòrtic del volum dedicat a Andorra, onzè i penúltim d'una gran col·lecció que vincula els textos literaris en llengua catalana i els territoris on els autors els van situar. Una altra de les novetats editorials previstes per a després de festes, i amb la mirada ja posada en la cursa de Sant Jordi, és el llibre "Per què pensar?", un volum amb mitja dotzena de firmes entre les quals la del filòsof i escriptor solsoní Raül Garrigasait.

La "Geografia literària" de Soldevila permet recórrer els territoris de parla catalana resseguint les petjades de la literatura i, fins ara, s'han publicat deu dels dotze volums previstos. Un treball d'enorme abast que, de moment, ha tractat Catalunya, les illes Balears i Pitiüses i el País Valencià. El 10 de gener és previst que es distribueixi el llibre dedicat a Andorra, que el monistrolenc va deixar llest abans de traspassar, una pèrdua que es va produir el 10 de desembre del 2022.

Tal com explica Vicenç Villatoro en el pròleg, "sobretot en els últims anys, la literatura sobre Andorra o des d'Andorra s'ha multiplicat i ha crescut en totes les direccions". Soldevila va estructurar el volum a partir de la divisió administrativa de les set parròquies del país pirinenc (Canillo, Encamp, La Massana, Ordino, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany). Fotografies d'espais urbans i muntanyencs, referències d'edificis i monuments, acompanyen els textos dels escriptors que n'han parlat en les seves obres.

El 24 de gener arribarà a les llibreries "Per què pensar?", quart títol de la nova col·lecció La Blanca d'Edicions 62 i primer amb autors catalans. El solsoní Raül Garrigasait és un dels sis autors que reflexionen sobre l'acte de pensar en un llibre on també hi participen Fina Birulés, Jaume Casals, Marta Jorba, Josep Ramoneda i Xita Rubert. Un elenc de filòsofs i pensadors d'edats diferents que propugna la necessitat del pensament lliure i la capacitat crítica en un moment en què diverses emergències assetgen el planeta.

Garrigasait combina la ficció narrativa amb l'assaig i la traducció. El seu anterior treball és la novel·la "Profecia" (Edicions de 1984), on aborda qüestions com la pèrdua de materialitat en el món contemporani.