Les coves de Montserrat acullen per segon any el Cant de la Sibil·la

La proposta del festival Gong repeteix amb l’equip encapçalat per la soprano solsonina Kiani Vilar

El Cant de la Sibil·la dins de les coves, l’any passat | ALEX GUERRERO MAESTRE

El Cant de la Sibil·la dins de les coves, l’any passat | ALEX GUERRERO MAESTRE / Redacció. Manresa

Redacció. Manresa

L’any passat va ser l’estrena i es van exhaurir les 200 entrades disponibles dies abans. Enguany, l’equip del festival Gong ha tornat a impulsar una proposta original: la interpretació del Cant de la Sibil·la, una tradició amb un miler d’anys d’història, a l’interior de les coves de Montserrat, a Collbató. I, a més, ho torna a fer amb el mateix equip artístic de reconegut prestigi, que encapçala la soprano solsonina Kiani Vilar; i amb una lectura actualitzada del missatge apocalíptic d’aquest cant tradicional. La Sibil·la de Montserrat es representarà demà, a les 7 de la tarda. Les entrades, a 35 euros, estan disponibles a gong.cat.

La representació recupera el caràcter ancestral d’aquesta obra musical, a mig camí entre el ritu, la fe i la teatralitat, i torna a l’emplaçament on les sibil·les dictaven les seves profecies: les coves. Les coves de Montserrat, a banda de ser un lloc màgic, modelat per l’aigua, ofereixen una acústica excel·lent. A l’entorn natural s’hi afegeix una acurada posada en escena: il·luminació, vestuari...

L’espectacle, d’una hora de durada, s’ofereix també en una data especial, el primer dia de l’any. De fet, pretén ser un acte en el qual tothom, d’una manera o altra, se senti interpel·lat, sigui pel vessant social, ecològic o espiritual. Així, es fa una lectura actualitzada del missatge apocalíptic, connectant-lo amb els desafiaments que afronta la humanitat del segle XXI: el canvi climàtic o les crisis humanitàries. L’encarregat de reescriure el text medial ha estat l’historiador de l’art i poeta Bernat Puigdollers, molt vinculat al Museu de Montserrat.

Una veu blanca

La Sibil·la serà interpretada per la joveníssima soprano Kiani Vilar, formada a l’Escolania del Claustre de Solsona i membre de la coral Amics de la Unió de Granollers. Si antigament el paper de la Sibil·la es donava a nens o noies, la seva veu és el punt mitjà perfecte. Una veu blanca amb un perfil que mena a la universalitat de la Sibil·la i relliga amb la figura de la Moreneta.

Com a resposta a les seves invocacions, es compta amb el Cor Francesc Valls, dirigit per Pere Lluís Biosca. Intercalaran obres d’autors contemporanis, com Bernat Vivancos i Joan Magrané. Es disposarà d’un orgue de tubs modular que tocarà Juan de la Rubia, i també hi participaran el duduk de Gener Salicrú i la viola de gamba de Lixsania Fernández.