Montserrat recorda en una exposició la Visita Espiritual del Dr. Torras i Bages en el 125è aniversari

Es tracta de la pregària més resada fins als nostres dies

A la mostra es recullen textos, fotografies i nombrosos objectes relacionats

La mostra es pot veure a la Sala Puig i Cadafalch fins el 2 de juny

La mostra es pot veure a la Sala Puig i Cadafalch fins el 2 de juny / Abadia de Montserrat

Redacció

La Sala Puig i Cadafalch del Museu de Montserrat acull, fins el 2 de juny, l’exposició Visitant Sant Maria, que recorda la Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat de Josep Torras i Bages, que va redactar l’any 1899. El que seria pocs mesos després bisbe de Vic va fer una pregària a la Mare de Déu de Montserrat que s’ha convertit en la més resada fins als nostres dies. L’entrada a l’exposició és lliure i es podrà visitar fins el 2 de juny.

A la mostra, comissariada pel monjo i arxiver del Monestir, Josep Galobart, que l’ha preparat en motiu del 125è aniversari de la composició d’aquesta Visita, es recullen textos, fotografies i nombrosos objectes relacionats, inclòs l’original autògraf ofrenat fa 100 anys per la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, que va néixer el mateix any 1899.

L’exposició està dividida en sis àmbits. El primer està dedicat al Venerable Josep Torras i Bages, i compta –entre d’altres objectes- amb els guants episcopals del futur bisbe de Vic, amb el facsímil original de la Visita, o el seient en el qual es va fer la fotografia oficial del nou bisbe de Vic el dia de la seva consagració a Montserrat.

El segon àmbit recull documentació relativa als orígens de la Visita Espiritual i de la fundació de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat; el tercer està dedicat a les edicions de la Visita, amb les impreses entre 1899 i 1999, a fets històrics de Montserrat i de la Lliga del segle 20, amb l’exposició de la llàntia de la Lliga Espiritual de Buenos Aires o d’un fragment de la porta cremada del Casal de Montserrat de Barcelona, que va patir un incendi ara fa 60 anys. També hi ha la llàntia votiva ofrena de la Lliga, obra de l’escultor Rafel Solanic.

El quart àmbit està dedicat al centenari de la Lliga Espiritual, i concretament a les edicions impreses de la Visita de 1999 a 2024, l’auca de La Lliga pels 100 anys, el piolet de Mn. Antoni Batlle i un vídeo sobre la història gràfica de La Lliga. L’àmbit cinquè és de les versions musicals de la Visita Espiritual i la presentació de les noves versions musicades commemoratives del 125è aniversari. Finalment, el sisè àmbit està protagonitzat per la bandera de La Lliga, beneïda el dia de Corpus de l’any 1922. La mostra es tanca amb testimonis gràfics de la bandera.