Montserrat difondrà la seva dimensió cultural, natural i religiosa en un nou espai immersiu

Es farà a l'espai dels murs del segle XIV coincidint amb la celebració del mil·lenari el 2025

Àmbit rehabilitat sota les places, on s'ubicarà la nova proposta

Àmbit rehabilitat sota les places, on s'ubicarà la nova proposta / ARXIU/DIBA

David Bricollé

David Bricollé

El Govern ha aprovat aquest dimarts atorgar una subvenció d'1,4 milions d’euros per finançar el nou espai immersiu de l'Abadia de Montserrat que es desenvoluparà durant aquest any i el vinent. Amb el nom de Mil·lenari Montserrat, el projecte es farà a l’àmbit dels murs del segle XIV, entrant per l'actual museu, amb l'objectiu d'explicar la seva importància des de tres àmbits: l'espai físic (amb l'arada, signe de construcció social i de progrés); la dimensió humana (el llibre, signe de cultura i de pensament) i l'espiritualitat (la creu, signe de fe). Aquesta actuació s'emmarca en la commemoració del mil·lenari del monestir i inclourà realitat virtual, holografia 3D i taules tàctils, entre altres recursos.

El Govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts destinar 1,4 milions d'euros al projecte

El nou espai vol transmetre als visitants la importància de Montserrat que, amb la seva orografia extraordinària, cada any aplega milers de persones per tal de descobrir-hi l’espai natural, aproximar-se a la cultura catalana i universal i aprofundir en la seva religiositat i devoció. El projecte inclourà propostes volumètriques i interactives, realitat virtual, holografia 3D i teatres virtuals, taules i tòtems tàctils, recreacions parcials, instal·lacions i projeccions immersives entre d’altres, amb les actualitzacions necessàries per integrar la part museística actual. Segons els promotors del projecte, aglutinarà l'oferta museística i cultural de l'abadia a partir d’una «nova mirada» que també buscarà atraure a «nous públics».

El projecte s'inscriu en la celebració del mil·lenari i vol ser una oportunitat per mostrar Montserrat com un lloc de natura, cultura, espiritualitat i també proper a la societat. D'aquesta manera, la proposta museogràfica se centrarà en les persones, en la vida monàstica, en el culte i el significat del lema benedictí «Ora et Labora», i també destacarà l’abadia com un lloc de pas i se’n coneixerà la projecció internacional i les personalitats que l’han visitat. En la proposta expositiva es representarà l’orografia de la muntanya (el massís, l’interior de les seves coves i grutes) així com l’interior del monestir i la vida monàstica (per exemple, amb la recreació del claustre) i els aspectes més espirituals i aquells relacionats amb la cultura (contribució de Montserrat a la vida cultural, a la difusió i preservació del patrimoni artístic i arqueològic de Catalunya).

En el marc del mil·lenari

L'any 2025 es commemorarà el mil·lenari de la fundació del monestir de Montserrat per part de l’Abat Oliba, abat de Ripoll, bisbe de Vic i un dels promotors més importants de la pau durant l’edat mitjana. La història diu que ja vers l’any 880 hi havia a la muntanya de Montserrat una petita ermita dedicada a la Mare de Déu. No va ser fins unes dècades més tard, el 1025, quan un grup de monjos de Ripoll, enviats per l’abat, van construir un cenobi benedictí al costat de l’esmentada ermita. Naixia així el monestir de Montserrat, que durant mil anys ha estat marcat per aquesta doble vessant: monestir benedictí i santuari marià. Així doncs, l’any del mil·lenari, i en el marc de diverses manifestacions en l’àmbit cultural, artístic, religiós, social i científic, el Govern participarà en la creació d’aquest nou espai museogràfic.

La rehabilitació prèvia de l'espai sota les places i annexa al museu s'ha fet en els últims dos anys gràcies a una altra inversió d'1,1 milions d'euros aportats en aquell cas per la Diputació, intervenció que garantia la preservació i la museïtzació del subsol de les places on, entre altres elements, s’hi conserven murs de pedra o arrencades d’arcs i voltes del passat medieval del Monestir. És un espai d’uns 1.000 metres quadrats.