L'esperat i polèmic Museu del Barroc de Catalunya s'obre avui a Manresa

Els restaurats Gegants Vells de la ciutat tornaran a ballar després de 23 anys en la inauguració de l’equipament, que presidirà Pere Aragonès, i que inclourà, també, dansa vertical i portes obertes

L'alcalde de Manresa, Marc Aloy, i els Gegants Vells a l'exterior del Museu del Barroc, abans de la inauguració de l'espai

L'alcalde de Manresa, Marc Aloy, i els Gegants Vells a l'exterior del Museu del Barroc, abans de la inauguració de l'espai / Oscar Bayona

Susana Paz

Susana Paz

Després d’un llarg procés d’obres engegat el 2016, polèmica pel concurs del projecte museogràfic, controvèrsia per la rehabilitació t i agres retrets per part de l’oposició als sobrecostos d’una obra «faraònica», el Museu del Barroc de Catalunya s’inaugura avui a Manresa en un acte que presidirà el president de la Generalitat, Pere Aragonès. 

L’esperat Museu del Barroc és la primera peça que entra en joc per fer de l’antic Col·legi de Sant Ignasi un equipament museístic del segle XXI. Convertit durant anys en la darrera prioritat municipal pel seu elevat cost estructural, en aquesta primera fase s’han rehabilitat les tres plantes de l’edifici, s’han enllestit els nous accessos (l’entrada és per la plaça Sant Ignasi), la recepció, el claustre, la planta baixa, l’entresol i la primera planta, on hi ha la joia de la corona: els primers 675 m2 del Museu del Barroc que, un cop acabat, en tindrà el doble. També, en un futur, a la segona planta s’ubicarà el Museu de Manresa i a la tercera, l’Espai Mesres Cabanes. Ara ja, el claustre serà de lliure accés, com el mirador (al volum afegit), i quedarà obert a la ciutadania, independentment de si es visita o no el museu.

Avui, en la jornada de portes obertes, just després de la inauguració oficial, els visitants podran veure 182 peces dividides en vuit àmbits expositius per les ales oest i sud de la primera planta, amb obres del fons propi del museu (96); del MNAC (27); de la Col·lecció Nacional d’Art de la Generalitat (7) i cessions de 19 museus més (51). Obres d’Antoni Viladomat, Joaquim Juncosa, Pere Cuquet, Josep Bernat Flaugier i les nissagues d’escultors i retaulistes manresans Grau i Sunyer. En total, uns 40 artistes. Veurà un equipament que no té res a envejar quant a discurs expositiu a qualsevol altre museu temàtic. 

La inauguració

Ubicat a la plaça Sant Ignasi de Manresa, la inauguració de l’equipament començarà a les 7 de la tarda amb els Gegants Vells que després de 23 anys exposats al Museu de Manresa, tornaran a ballar. Les figures centenàries aprofitaran aquest acte per lluir els vestits, ornaments i perruques acabats de restaurar. Just després hi haurà els parlaments institucionals, amb l’assistència de Pere Aragonès, president de la Generalitat; Marc Aloy, alcalde de Manresa; Natàlia Garriga, consellera de Cultura; Tània Infante, regidora de Cultura i Llengua de l’Ajuntament de Manresa; Francesc Vilà, director del Museu del Barroc de Catalunya i Pepe Serra, director del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Un espectacle de dansa vertical a càrrec de la Companyia Berta Baliu, que va actuar la passada Mediterrània a la façana del Conservatori de Música, donarà pas a les portes obertes al museu (amb control d’aforament esglaonat entre les 19.30 i les 21 h) amb acompanyament de dansa i música a càrrec de Xuriach i alumnes del Conservatori de Música de Manresa. Les visites guiades per a aquest dissabte i diumenge ja pràcticament han exhaurit les places.

Què s’ha de tenir en compte en la visita? Com explica el director del museu, Francesc Vilà, el primordial és acostar-s’hi amb la «ment oberta» per redescobrir que el barroc a Catalunya, segles XVII i XVIII, no és un període ni fosc ni decadent sinó tot el contrari.