Superheroi de barri

El protagonista del nou film de DC és un jove humil, de família immigrant

Xolo Maridueña és Jaime Reyes, el protagonista d’aquesta nova pel·lícula de superherois dirigida per Angel Manuel Soto

Xolo Maridueña és Jaime Reyes, el protagonista d’aquesta nova pel·lícula de superherois dirigida per Angel Manuel Soto / imatge promocional

Semblava que el fitxatge de James Gunn per DC havia de posar ordre a un univers que havia entrat en crisi creativa i de resultats comercials però, a l’espera de veure com son les seves primeres produccions, el seu mandat ha perjudicat, i molt, les que s’havien rodat sense ell. 

Als fracassos de la segona entrega de Shazam! i de The Flash s’hi ha sumat que una altra de les seves grans apostes, Batgirl, no es va arribar ni a estrenar (amb arguments fiscals una mica agafats amb pinces, a més) i una recent polèmica amb Gal Gadot sobre la seva continuïtat com a Wonder Woman. Enmig de tot aquest embolic amplificat per les xarxes socials, Blue Beetle arriba finalment a les sales de cinema després d’un breu però significatiu debat sobre si s’estrenava o no directament a una plataforma.

 És la darrera de les produccions de DC prèvies a Gunn i per tant cal suposar que acabarà convertint-se en tota una raresa. D’entrada, en tot cas, té uns quants al·licients: el primer de tots ells que es tracta d’un superheroi llatinoamericà i d’origen humil (res a veure, doncs, amb milionaris traumatitzats o messies alienígenes), però també que els tràilers apunten a un espectacle amb ànima de sèrie B que no té cap altre objectiu que el de l’entreteniment sense complexos. Les previsions comercials diuen que funcionarà relativament bé, sense escarafalls, que tal i com està DC té fins i tot mèrit.

El protagonista de Blue Beetle és Jaime Reyes, un jove d’un barri desafavorit i de família immigrant que s’acaba de llicenciar. Ha estudiat molt per torpedinar les expectatives laborals de la seva comunitat, i també per despuntar dins una família conflictiva en què tots els seus membres s’estimen molt, però ningú acaba de trobar el que realment vol. Un bon dia, la casualitat el porta a tenir a les seves mans una relíquia de procedència alienígena que «escull» el seu posseïdor i li atorga una poderosa armadura amb poders especials. Al principi, el desconcertat Jaime ho veu com una maledicció, però quan s’adona que l’armadura li serveix per lluitar contra una terrible amenaça es converteix en un superheroi de ple dret. 

Basada en uns còmics tan divertits com intranscendents, Blue Beetle destaca per l’atenció que dedica a descriure l’entorn social del seu protagonista i per unes escenes d’acció plenes d’humor. Dirigida per Angel Manuel Soto (autor de la notable Los reyes de Baltimore), la pel·lícula està protagonitzada per Xolo Maridueña, Harvey Guillén, Raoul Trujillo, Elpidia Carrillo, George Lopez, Adriana Barraza, Bruna Marquezine, Belissa Escobedo, Damián Alcázar i Susan Sarandon.