Quan el passat esclata

Jason Statham torna a l’estil de pel·lícula que el va convertir en una estrella amb un nou film d’acció

Jason Statham en una escena del nou film d’acció que protagonitza i dirigeix David Ayer | IMATGE PROMOCIONAL

Jason Statham en una escena del nou film d’acció que protagonitza i dirigeix David Ayer | IMATGE PROMOCIONAL / pep prieto. manresa

A Beekeeper: El protector hi conflueixen dues carreres en situacions molt diferents però amb un objectiu similar. Primer, la de David Ayer, cineasta que va saltar a la fama pel seu guió a Training Day i que després es convertiria en un dels autors més prometedors i personals del cinema policíac modern. Tot se’n va anar en orris quan va acceptar dirigir Suicide Squad i tot plegat, qualitat i números, va quedar per sota de les expectatives. Per tant, sembla que Ayer té ganes de tornar a l’estil de pel·lícula que el va donar a conèixer i on pot prendre totes les decisions creatives. Segon, la de Jason Statham, actor (millor del que s’acostuma a dir, per cert) que va saltar la fama gràcies a Guy Ritchie i després es tornaria, amb la saga Transporter, una de les estrelles més carismàtics del cinema d’acció contemporani.

L’actor fa temps que ha saltat a les superproduccions, però ara feia massa temps que no en feia una de Jason Statham, d’aquestes que en reconeixes l’estil sec i directe només mirant-te un fotograma. Doncs bé, Ayer i Statham han trobat la pel·lícula que respon als seus interessos amb Beekeeper: El protector, un actioner que no contribuirà a canviar el gènere però que té el (bon) gust d’agafar-se a la seva faceta més desacomplexada. Són 105 minuts d’una trama prototípica que no vol altra cosa que enaltir les habilitats de Statham i que, quan s’acaba, saps perfectament que si mai l’enganxes en una emissió de sobretaula segur, segur, que la tornaràs a veure.

El protagonista de la pel·lícula és Adam Clay, un home aparentment normal que es dedica a tenir cura de les abelles. Una sèrie de circumstàncies el porten a voler venjar-se d’aquells que li han pres tot el que té. Però el seu pla es torna global i particularment perillós quan es descobreix que Clay, abans de treballar al camp, era el millor agent d’una poderosa organització clandestina coneguda com els beekeepers. El seus antics superiors faran tot el possible per aturar-lo, però Clay, ara que ha tret la pols a les seves antigues habilitats, no pararà fins que acabi el que ha començat.

Escrita per Kurt Wimmer, un home de premisses tradicionals però efectives, Beekeeper: El protector es podria haver titulat El show de Statham i no hauria estat gens enganyós. El millor de la pel·lícula són les coreografies, els aires de film d’acció dels 90 i la presència de grans secundaris com Josh Hutcherson, Jeremy Irons, Emmy Raver-Lampman (vista al musical Hamilton i a la sèrie The Umbrella Academy), Bobby Naderi, Taylor James i Minnie Driver.

[object Object]

Ha estat un dels actors més prolífics dels darrers anys i sembla que ho continuarà sent. Jason Statham té a l’agenda fins a tres projectes: Fast X: Part 2, on s’espera que el seu personatge recuperi el protagonisme d’entregues anteriors; Small Dark Look, un thriller sobre les màfies de Londres escrit per Steven Knight; i Levon’s trade, una pel·lícula d’acció de nou dirigida per David Ayer i escrita expressament per a Statham pel seu amic Sylvester Stallone.