Pep Prieto i Àlex Santaló publiquen el primer llibre en català sobre l’univers cinematogràfic de Marvel

‘Tot Marvel’ aborda un fenomen “transgeneracional” sense precedents que ja forma part “de la història del cinema”

Pep Prieto i Àlex Santaló presentant el seu nou llibre 'Tot Marvel'.

Pep Prieto i Àlex Santaló presentant el seu nou llibre 'Tot Marvel'. / x

Eli Don (ACN)

L’escriptor Pep Prieto (Girona, 1976) i l’il·lustrador Àlex Santaló (Barcelona, 1977) han publicat ‘Tot Marvel’ (Columna), el primer llibre en català sobre l’univers cinematogràfic de Marvel. Es tracta d’un assaig que aborda un fenomen “transgeneracional” sense precedents que ja forma part “de la història del cinema”. Tal com explica Prieto en una entrevista a l’ACN, la seva proposta pretén donar visibilitat i ordenar diferents elements que potser la gent no tenia clars, però també “dialogar” sobre una trama que ha evolucionat amb els propis espectadors. D’altra banda, confronta la idea de que Marvel es trobi en crisi i recorda que arribaran títols potents en un futur. “Ho tenen tot de cara, però l’espera es farà llarga”, sosté.

La idea del llibre va sorgir arran de la passió que senten Prieto i Santaló per un univers protagonitzat per superherois, que des de fa molts anys ja es troba molt present en l'imaginari de la societat. Si bé ja hi havia molt de material publicat, els autors van optar per enfocar-ho d'una forma diferent: per una banda, comentar el que la gent ja havia vist de forma "honesta i frontal" i, per l'altra, posar llum a tota la trama que entrellaça actualment els diferents títols publicats al cinema i també a la televisió.

Per això Prieto admet que no volien fer "un llibre de fans", sinó una guia més sòlida que els permetés mirar l'univers des d'uns altres ulls i "donar marge al lector per dir la seva". Tot plegat, es complementa amb les il·lustracions de Santaló – que també ha escrit alguna de les parts – i que compta amb el seu particular estil per aportar "dues mirades sobre el mateix tema". "Ha estat una feina que sabíem que podíem fer junts", afegeix el crític.

Una fórmula innovadora

Una de les particularitats de Marvel, segons Prieto, passa pel fet d'haver creat "un multivers" que travessa diferents generacions. És també una aposta que considera "arriscada", ja que "planteja un univers cinematogràfic amb moltes històries de personatges individuals que conflueixen en narracions col·lectives". Un fet que, a més, aconsegueixen sostenir "durant molts anys". Tot plegat va encara més enllà, ja que, recentment, s'ha combinat dos formats diferents: el cinema amb la televisió.

"Són dos gèneres que històricament havien cohabitat, però no confluït directament", assenyala, "i de fet, els còmics s'assemblen més a la televisió que no pas al cinema". Un fenomen "completament nou", que també admet que ha tingut adeptes i detractors. "És veritat que els números de taquilla es veuen perjudicats i que potser amb tanta cosa per mirar la gent desconnecta, però abans s'expandia l'univers amb les col·leccions paral·leles de còmics, el mateix que amb la televisió, i crec que és valent per part seva intentar-ho", remarca.

'Avengers: Endgame', el pic de l'èxit

El 2019 es va estrenar una de les pel·lícules més importants de Marvel, 'Avengers: Endgame', que posava punt final a tot una sèrie d'esdeveniments que s'havien entrellaçat en les diferents produccions que van anar publicant els anys previs. Per Prieto és també "el pic" de l'univers, ja que va ser la proposta que millor va "cristal·litzar" el viatge emocional dels fans. "Les pel·lícules de Marvel estan concebudes per agradar a l'avi, al pare i al net", assegura, "en algunes ocasions es produeix una feliç confluència i és el cas d'aquesta pel·lícula, que va aplegar un públic d'allò més transversal".

El clímax d'aquella fase va fer funcionar també altres títols "menors" i va salvar pel·lícules que no van funcionar de la mateixa manera, com per exemple 'Capitana Marvel', que "tot i tenir llacunes de guió" en aquell context va ser "meravellosa". No tot van ser alegries per l'empresa, ja que Prieto assegura que també van tenir baixades, com quan es va estrenar 'Thor: Ragnarok', "una bona pel·lícula que té un problema amb l'ús de l'humor". "Van perdre el control", afegeix el crític.

De fet, assenyala que no és senzill mantenir una línia constant, ja que en totes les fases hi ha hagut títols molt potents, i d'altres de més fluixos. "Cada pel·lícula té el seu gènere i no és el mateix Antman i Thor, o el Capità Amèrica i Spiderman. Són dialèctiques complexes i s'ha de saber llegir el context de cada estrena", indica.

Veus que parlen de crisi

Si bé hi ha veus que darrerament – acabada la fase anterior – parlen de crisi, Prieto no creu que Marvel es trobi en aquest punt, ja que recorda que "sempre hi ha hagut baixades". "Es troben que han hagut de cedir el pes del desenvolupament de la trama a personatges que no tenen el pes que l'espectador percep que haurien de tenir", explica. Tot i això, alerta que "ho tenen tot de cara", perquè tenen per davant grans personatges com els Quatre Fantàstics, els X-Men, Daredevil i també noves pel·lícules d'Avengers i el Capità Amèrica.

També 'Echo', en forma de sèrie, tot i que en ser una trama per a adults, "tindrà un impacte relatiu en la percepció de Marvel". Això, segons el crític, donarà temps a "fer profecies apocalíptiques", però insisteix que tenen "molts elements" per recuperar el públic "desganat, escèptic o desil·lusionat".

Pel que fa a la polèmica que envolta Jonathan Majors – l'actor que fins ara ha interpretat a Kang, el nou dolent de l'univers – Prieto opina que en aquests casos s'ha de ser "taxatiu" i, per això, no entén com no s'ha replantejat ja la trama. "La vaga de guionistes i actors els va fer guanyar un temps que els permetia reestructurar les coses", recorda.

Els imperdibles

Finalment, preguntat pels seus preferits, Prieto no amaga que el Capità Amèrica i Daredevil són els personatges que més li agraden. Això sí, en reivindica tot l'univers i sobretot títols que, a parer seu, no han tingut el reconeixement que mereixien. Per exemple la sèrie de Hulka que és una proposta "molt divertida i feminista"; o el Cavaller Lluna que, tot i tenir una adaptació una mica estranya, té una trama molt potent que es podia "esprémer".

D'altra banda, reivindica també l'animació, per exemple la de Spiderman, amb moments "extraordinaris". "És un d'aquells casos que fa que l'espectador tingui la sensació que Marvel és tot i és una mica el que dona sentit al llibre, parlar d'un imaginari que fa dècades que dialoga amb la societat", conclou.