CaixaBank guanya un 39,8% menys després del benefici rècord per Bankia

El resultat sense extraordinaris hauria augmentat un 29,7% i el dividend creix el 55%, però el banc cau en borsa

Pablo Allendesalazar

CaixaBank va guanyar 3.145 milions d’euros l’any passat, un 39,8% per sota del màxim històric de 5.226 milions que va obtenir el 2021 gràcies als beneficis extraordinaris que li va aportar absorbir Bankia a un preu inferior al seu valor comptable. Sense tenir en compte aquest efecte, els guanys haurien estat de 2.424 milions, amb una alça del 29,7% propiciada per l’increment d’ingressos (gràcies a l’augment del crèdit i la pujada dels tipus d’interès), la retallada de les despeses (per l’ere aprovat després d’integrar el banc nacionalitzat i malgrat la inflació) i la reducció de les provisions per afrontar futures pèrdues.

El banc va anunciar ahir que pagarà el segon trimestre un dividend un 58% més elevat que l’any passat, de 0,2306 euros per acció. Repartirà als seus accionistes 1.700 milions, el 55% del seu benefici, per sobre de l’habitual en el sector i en la part mitjana del seu objectiu d’entre el 50% i el 60%. Uns 550 milions seran per a la Fundació La Caixa i 300 milions per a l’Estat, els seus dos principals propietaris. Malgrat tot això i al contrari que els altres grans bancs després de les presentació dels seus resultats anuals, les accions de l’entitat van caure el 2,71% en l’últim tram de la sessió, després de pujar més d’un 50% l’any passat.

Com han fet altres banquers en els últims dies, el seu president, José Ignacio Goirigolzarri, va sortir en defensa de la banca i les empreses davant les recents crítiques de l’ala d’Unides Podem del Govern. «Juan (Roig, president de Mercadona) i tots els empresaris d’aquest país tenen un mèrit extraordinari. Tant de bo tinguéssim molts més empresaris que generin riquesa. Tot el que sigui fer costat als empresaris és donar suport al benestar dels ciutadans», va defensar, després de negar que tenir l’Estat com a accionista sigui un risc diferencial per a CaixaBank. «Tenim un accionista que té major participació i al consell i al comitè de direcció es gestiona des de l’estricte criteri de professionalitat», va assegurar. L’executiu també ha advertit contra el topall a l’alça de les quotes hipotecàries defensada pel soci minoritari de l’Executiu: «Estem preparats per respondre a qualsevol problemàtica dels nostres clients, som els primers interessats, però intervenir un mercat que funciona molt bé és molt delicat». Així mateix, va deixar la porta oberta a recórrer l’impost al sector impulsat per l’Executiu, que costarà uns 400 milions al banc enguany. El conseller delegat, Gonzalo Gortázar, va negar que el banc faci cap ajust de plantilla extraordinari addicional aquest any o el següent.