Podem registra una proposició de Llei per fer gratuït el canvi d'hipoteca variable a fixa

La iniciativa vol que els bancs hagi d'oferir als clients que canviïn les mateixes condicions que als nous

El Codi de Bones Pràctiques subscrit entre el govern espanyol i les entitats bancàries ja contempla l'eliminació de les comissions per convertir una hipoteca variable a una de fixa durant el 2023. El diputat d'Unides Podem Javier Sánchez ha justificat que la seva proposta ho converteix "en permanent" i millora el tràmit

El Codi de Bones Pràctiques subscrit entre el govern espanyol i les entitats bancàries ja contempla l'eliminació de les comissions per convertir una hipoteca variable a una de fixa durant el 2023. El diputat d'Unides Podem Javier Sánchez ha justificat que la seva proposta ho converteix "en permanent" i millora el tràmit / EPC

ACN

El grup d'Unides Podem al Congrés dels Diputats ha registrat aquest dimarts una proposició de Llei per fer gratuït el canvi d'una hipoteca variable a una fixa. La iniciativa, que busca protegir les llars davant l'augment de l'euríbor, estableix que les entitats bancàries hauran d'oferir a aquests clients que vulguin passar d'una hipoteca variable a una fixa les mateixes condicions que als nous clients. Segons Podem, l'augment de l'euríbor, que ha passat del 0% el juny del 2022 al 3,5% el març del 2023, fet que implica augments de fins a 350 euros al mes a la quota hipotecària, "està provocant greus problemes a milions de famílies" mentre genera "beneficis caiguts del cel" a la banca comercial.

A més de la gratuïtat a l'hora de passar d'una hipoteca variable a una de fixa a la mateixa entitat, la proposició de Llei també estableix que serà gratuït el traspàs de la hipoteca variable a una de fixa d'una altra entitat, que és qui assumirà els costos de l'operació.

A més, si el banc on el client tenia la hipoteca variable presenta una contraoferta per evitar el canvi d'entitat també assumirà els costos de l'operació. Segons Podem, es tracta d'una mesura doblement eficaç, perquè redueix la incertesa econòmica de les famílies i dota d'estabilitat el sistema financer rebaixant el risc dels impagaments.

El Codi de Bones Pràctiques subscrit entre el govern espanyol i les entitats bancàries ja contempla l'eliminació de les comissions per convertir una hipoteca variable a una de fixa durant el 2023. El diputat d'Unides Podem Javier Sánchez ha justificat que la seva proposta ho converteix "en permanent" i millora el tràmit.

Sánchez ha lamentat que la formació lila ja va plantejar mesures al setembre per evitar l'impacte de l'augment de l'euríbor, però que el PSOE les va descartar. El diputat ha defensat la necessitat d'abordar aquesta qüestió així com la dels lloguers amb la llei d'habitatge.