El sector de la IoT a Catalunya ja suma prop de 300 empreses que facturen uns 1.600 milions, un 7% més

Les companyies especialitzades en la internet de les coses augmenten un 5% interanual el 2022 i ocupen 6.770 persones

Robots a la fira IoT dins el congrés ISE de l'Hospitalet de Llobregat

Robots a la fira IoT dins el congrés ISE de l'Hospitalet de Llobregat / Arxiu/Lluís Sibils/ACN

ACN

Catalunya ja té 294 empreses dedicades al sector de la internet de les coses (IoT, per la sigla en anglès) que facturen més de 1.585 milions d'euros, un 7% més que el 2021, segons un informe d'Acció, l'agència per la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Treball. L'estudi també detalla que les companyies catalanes especialitzades en la IoT han augmentat un 5% interanual el 2022 i ocupen unes 6.770 persones. De fet, Catalunya se situa com la primera regió del sud d'Europa en captació d'inversió estrangera en l'àmbit de la IoT amb 136,2 milions d'euros en els darrers cinc anys. L'informe d'Acció preveu que fins a l'any 2030, a escala global, es tripliquin tant el nombre de dispositius IoT connectats com els ingressos del mercat mundial d'aquest sector.

El 30% d'empreses del sector de la IoT són start-ups

En el context de l'estudi, es defineix la IoT com la interconnexió digital d'objectes en diferents àmbits (domèstic, industrial o urbà, entre d'altres). L'informe d'Acció assenyala igualment que el sector de la IoT és "emergent", ja que el 85,7% de les empreses que s'hi dediquen són pimes, el 30,7% són start-ups i el 41,8% tenen menys de 10 anys. En aquest sentit, el document apunta que el 8,1% de les start-ups catalanes utilitza la IoT com a principal tecnologia. L'informe d'ACCIÓ situa Catalunya com la primera regió del sud d'Europa en captació d'inversió estrangera en l'àmbit de la IoT en els darrers cinc anys (2018-2022).

En conjunt, Catalunya ha captat 9 projectes (el 4,2% del total invertit en aquest sector a Europa) per un valor de 136,2 milions d'euros (el 4% del total invertit). A més, s'han creat 466 llocs de treball. En el rànquing de ciutats, Barcelona és la segona metròpoli del sud d'Europa en rondes tancades per start-ups en l'àmbit de la IoT, només per darrere de Milà. En el conjunt de la Unió Europea, la capital catalana ocupa la setena posició. Segons l'estudi, en el darrer quinquenni, s'han tancat 19 rondes de finançament per un valor de 24,2 MEUR a la capital catalana.

El triple d'ingressos fins al 2030

El creixement d'aquest sector en els darrers anys s'ha d'entendre en el context de la pandèmia. Les restriccions marcades per la covid-19 van posar de manifest la necessitat de moltes activitats empresarials de poder operar en remot, un entorn que va facilitar el sorgiment de noves aplicacions vinculades al camp de la IoT. És el cas d’indústries com la manufactura, però també altres camps com el consum, l'agricultura o la logística, entre d'altres. La IoT ofereix múltiples aplicacions en diferents sectors i àmbits empresarials, com ara l'optimització de rutes o l'ús de vehicles autònoms i connectats (mobilitat), o la millora de la gestió de la producció (les fàbriques intel·ligents), o el seguiment remot de pacients de l'àmbit de la salut.

El mercat global de la IoT es troba en creixement. Segons l'estudi d'Acció, es preveu que l'any 2030 aquest mercat tripliqui els seus ingressos fins a arribar a més de 621.000 milions de dòlars. De la mateixa manera, també es calcula que el nombre de dispositius connectats arreu del món es triplicarà durant aquest temps. En aquest context, un dels principals reptes als quals s'enfronta la IoT és l'impacte creixent dels ciberatacs que es realitzen a través dels dispositius connectats. Així, s'estima que el mercat de la seguretat dels objectes connectats ascendirà als 38.900 milions de dòlars el 2025.