L'economia espanyola va créixer el 0,6% el primer trimestre en relació amb l'anterior i el 4,2% interanual, segons l'INE

L'Estat recupera els nivells prepandèmia per l'impuls de les exportacions i la inversió, tot i la caiguda del consum

Treballadors cosint peces de roba

Treballadors cosint peces de roba / Arxiu/Aina Martí/ACN

ACN

L'economia espanyola va créixer el 0,6% els primers tres mesos del 2023 en comparació amb el trimestre anterior per l'impuls de les exportacions i la inversió i va recuperar el nivell prepandèmia. Així ho ha publicat l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que ha revisat a l'alça les xifres del Producte Interior Brut (PIB), de l'abril. En concret, ha augmentat una dècima el creixement intertrimestral i fins a quatre dècimes l'interanual en relació amb els pronòstics de fa dos mesos. La variació interanual del PIB del 4,2% és més d'un punt superior a la de l'últim trimestre del 2022 (3,1%) i confirma que l'economia va accelerar el seu creixement. El consum, però, va retrocedir respecte del trimestre passat.

Segons el Ministeri d'Afers Econòmics, entre gener i març l'economia espanyola va recuperar els nivells de PIB prepandèmia, tot i ser un trimestre marcat pel context d'alta inflació que s'arrossega, sobretot, des de l'esclat de la guerra a Ucraïna. La ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, també ha destacat que en termes interanuals Espanya va ser el país que més va créixer de la zona euro i ho va fer quatre vegades per sobre de la mitjana. 

Exportacions i inversió impulsen el creixement

La demanda interna va contribuir en 1,4 punts al creixement del PIB del primer trimestre, tres dècimes més que en els últims mesos del 2022; mentre que la demanda externa va aportar 2,8 punts, nou dècimes més. En concret, les exportacions van augmentar el 5,7% intertrimestral. La xifra contrasta amb les dades de l'últim trimestre del 2022, quan les vendes a l'exterior van caure l'1%. Respecte fa un any van pujar el 10,2%. En aquest sentit, el ministeri que lidera Nadia Calviño ha destacat la "competitivitat" de les empreses de l'Estat i la bona marxa del sector exterior.

Al seu torn, la inversió va augmentar l'1,1% respecte dels últims tres mesos de l'any passat. De nou, la xifra contrasta amb les xifres negatives dels dos trimestres anteriors (-0,7% el tercer trimestre del 2022 i -1,1% el quart trimestre).

Cau el consum de les llars

Les xifres positives de creixement de l'economia espanyola durant el primer trimestre contrasten amb les dades sobre el consum de les llars, que entre gener i març va caure l'1,3% intertrimestral i encadena dos trimestres a la baixa (-1,6% en l'últim trimestre del 2022). Es tracta d'una tendència que no es donava des del 2020, durant la pandèmia, i que enguany s'atribueix a l'impacte de la inflació i la pujada dels tipus d'interès. En comparació amb el trimestre passat també va baixar la despesa en consum final de les administracions públiques (-1,6%) i de les institucions sense finalitat de lucre (-0,3%).

Respecte del mateix període de fa un any el consum sí que presenta taxes negatives, però aquestes també demostren una frenada respecte dels trimestres precedents. En comparació amb el primer trimestre del 2022, la despesa en consum final de les llars va pujar l'1,6% -1,4 punts menys- i de les administracions públiques l'1,4 -1,1 punts menys.

Mercat laboral

En relació amb el mercat laboral, l'estadística de Comptabilitat Nacional de l'INE indica que l'ocupació va registrar un increment del 0,4% de les hores treballades respecte dels últims tres mesos del 2022. En termes interanuals, les hores treballades van augmentar l'1,4%, xifra que suposa una moderació de fins a 1,5 punts. El sector on més van retrocedir va ser la construcció.